Matematik

Hjælp med vektorregning!

09. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er i USA og har amerikansk undervisning på et college.. jeg fik stillet denne opgave idag og ved ikke hvordan jeg skal løse den håber der er en der kan hjælpe mig :) 

Den lyder således: 


Jeg vedhæfter et billede hvordan tegningen ser ud, hvis du kan regne opgaven, vil du så ikke bare vælge nogle tal, som et eksempel :) ? 



Calculate the location of point H if the line segment HE is to be parallel
to AG. Also, calculate the size of each area under these
circumstances.

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

ved du ikke mere end, at linjestykket HE er parallelt med linjestykket AG ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Punktet H skal forskydes på linestykket AB, så at HE || AG .

Man skal da skrive

AE = AH + HE = α·AB + β·AG

Dan skalarproduktet med AB på hver side og med AG på hver side, og løs ligningssystemet i α og β .

Det antages, at vektorerne AB, AE og AG er kendte.

Arealerne beregnes ved opdeling i trekanter.


Svar #3
09. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Tak, hvordan gør jeg med den her? : Calculate the location of point H if the two areas are to be the same size. Calculate the angle between AB and HE under these circumstances.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

De to områder er sammensat af hver tre trekanter. Man varierer så punktet H, så at

T(AGF) + T(AFE) + T(AEH) = T(BHE) + T(BED) + T(BDC)

Arealerne af de to grønne områder varierer, når H forskydes på AB.

Vinklen beregnes ud fra de to vektorer.


Svar #5
09. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Øhmm, jo, men kan du give et eksempel, kan virkelig ikke se hvordan jeg skulle kunne gøre det, jeg er lidt lost ^^ 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Et eksempel?? Jeg går ud fra, at du kender koordinaterne for alle punkterne A, B, C, D, E, F og G.

Man sætter så AH = x·AB og skal så løse en ligning af formen

k1 + (1/2)·|det(AE,x·AB)| = k2 + (1/2)·|det(BE,(1-x)·AB)|,

hvor k1 og k2 er kendte konstanter bestemt ud fra de fire faste trekanter.


Svar #7
09. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Okay, hvordan finder jeg k? undskyld hvis jeg spørger dumt :) ellers tror jeg at ejg har fattet det :) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ved sammenligning med #4 ser man, at

k1 = T(AGF) + T(AFE)   og   k2 = T(BED) + T(BDC)


Svar #9
09. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Jeg er med nu ! 


Svar #10
10. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Hmm, hvordan skal man isolere x :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er vel klart, at 0 < x < 1 , så man har jo en ligning af formen

k1 + (1/2)·|det(AE,AB)|·x = k2 + (1/2)·|det(BE,AB)|·(1-x) .

Det er også klart, at

|det(AE,AB)| = |det(BE,AB)| , så ligningen har formen

|det(AE,AB)|·x = k2 - k1 + (1/2)·|det(AE,AB)| , og dermed

x = (1/2) + (k2 - k1)/|det(AE,AB)|


Svar #12
10. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Super, nu har jeg regnet det ud med min nye smarte TI-nspire cx cas :D


Svar #13
10. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Hej, anderson, vil du ikke li kigge på den første opgave jeg spurgte om? 

Vedhæftet fil:Area of a triangle.docx

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Vektor AH er ikke projektionen af vektor AB på vektor AE (og den er heller ikke projektionen af AEAB).


Svar #15
11. oktober 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

k1 + (1/2)·|det(AE,AB)|·x = k2 + (1/2)·|det(BE,AB)|·(1-x) 

hvorfor er det egentlig du ikke siger (1-x) på den anden side også? skal bare li forstå :) 


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Punktet H mellem punkterne A og B deler siden AB i to stykker, AH og HB . Sætter man 

AH = x·AB 

har man jo så

AB = AH + HB = x·AB + HB .

Heraf følger jo så, at

HB = (1-x)·AB


Skriv et svar til: Hjælp med vektorregning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.