Fysik

HJÆLP HJÆLP HJÆLP!

09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I denne opgave vil vi studere to-dimensional bevægelse i jordens tyngdefelt. Det er vigtigt at skelne mellem bevægelsens komposanter, farten og hastigheden. Undlad desuden at sætte tal ind før til allersidst.

Vi betragter en kanon med løbslængde l=5 . Løbet lades i en højde h1=1m og løbet danner en vinkel på 45° med vandret. Kanonen lades med en masse=1000 kg tung kugle som vi vil betragte som en punktpartikel - dvs. vi ser bort fra luftmodstand. Kanonen affyres og kuglen forlader kanonens munding i højden h2 med hastigheden v0  til tiden t=0.

[page19image10088]

a) Indtegn kuglens hastighedskomposanter retningen vandret og -retningen lodret.

og til tiden i et koordinatsystem med -

b)  Kuglen rammer jorden efter en tid tf i en længde d fra løbets munding. Opskriv to ligninger som relaterer tf og d og , som funktioner af vx0 og vy0

c)  Anvend de to ligninger til at udlede en relation mellem d og kuglens fart v0 da den forlader mundingen.

Beregn hvor stor v0 skal være hvis kanonens rækkevidde skal være 10 km.

d)  Hvad er kuglens lodrette vy og  vandrette vx hastighedskomposanter og på det højeste punkt i kuglens bane?

Indtegn hastighedskomposanterne i dit koordinatsystem fra opg a).

e)  Hvad er kuglens lodrette vy og vx vandrette hastighedskomposant og når den rammer jorden? Indtegn hastighedskomposanterne i dit koordinatsystem fra opg a). 


Svar #1
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med opgave c ?????


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du selv gjort for at løse opgaven?


Svar #3
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

Jeg har lavet opg b)

vedhæfter den lige.. man skal bruge de to formler til opg c.. men jeg sidder fast!! jeg har vædhæftet opgave b

 jeg har kigget i bogen på de forskellige formler blandt andet for at bregne v0 ud ... men jeg er ikke kommet frem til noget!

Vedhæftet fil:b opg.docx

Svar #4
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

nogen der har en ide, til opgave c??


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2013 af Jasonuni (Slettet)

Hej, jeg har lavet den, men ved ikke om den er rigtig:(


Svar #6
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

hvordan har du lavet det? jeg sidder stadig og prøver kom frem til noget :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2013 af Jasonuni (Slettet)

jamen den er forkert, fordi jeg har selv fået den tilbage:(

du må da gerne kigge på den. 

Vedhæftet fil:fysik22222.pdf

Svar #8
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

nååå ja, det er forkert den måde du har lavet det. Min lære kiggede lige hurtige på det idag, og sagde den var forkert beregnet, og jeg havde også beregnet det præcis som dig. altså opgave c... 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2013 af Jasonuni (Slettet)

ohh fuck mit liv, jeg ved sgu heller ik, hvad jeg skal gøre ved den:(


Svar #10
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

vi må håbe på der er nogen, som gider hjælpe herinde!!


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. oktober 2013 af Jasonuni (Slettet)

Jaah;(, hvis jeg fået den lavet , så skal jeg nok sende den til dig:)


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om et skråt kast uden luftmodstand med en begyndelsesfart v0 hvor hastighedsvektoren danner vinklen 45º med vandret. Man har så

x = ((√2)/2)·v0·t

y = -(1/2)gt2 + ((√2)/2)·v0·t + h2 .

b) Man har så

0 = -(1/2)gtf2 + ((√2)/2)·v0·tf + h2 , og

d = ((√2)/2)·v0·tf .

Den søgte relation findes så ved at indsætte

tf = (√2)d/v0

i den første ligning, dvs.

0 = -gd2/v02 + d + h2 .


Svar #13
09. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

ahhh okay, taak!!

ved du hvilken formel man bruger i opgave c) for at beregne vo, når kanonen rækkevide er 10km?


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er den søgte relation i c) der findes ved at bestemme den positive rod i 2.-gradsligningen

0 = -gd2/v02 + d + h2

Diskriminant D = 1 + 4gh2/v02 , og dermed

d = (1 + [1+4gh2/v02]1/2)·v02/(2g)

d) e) Benyt hastighedsvektoren

v = [vx , vy] = [((√2)/2)·v0 , ((√2)/2)·v0 - gt]


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Så indsætter man de kendte størrelser i udtrykket

0 = -gd2/v02 + d + h2

og isolerer v0 , dvs.

v0 = d·[g/(d+h2)]1/2 .

Her er d = 10km , g = 9,82m/s2 , h2 = h1 + L·(√2)/2 , med h1 = 1m, L = 5m .


Svar #16
10. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

Jeg er ikke helt med, hvad du prøver kom frem til?

Relation mellem d og kuglens fart v0 da den forlader mundingen, er det du har regnet i svar 14?

og opgave e)

bruger man ikke; vy=vy0-gt<=> vy0=vy-gt og vx=vx0 for at beregne kuglens lodrette og vandrette hastighedkomposanter når den rammer jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Relationen i c) kan være andengradsligningen

0 = -gd2/v02 + d + h2

eller dens positive rod

d = (1 + [1+4gh2/v02]1/2)·v02/(2g) .

Og jo, man bruger den relation med de korrekte værdier for vy0 og vx0 , som jo kan ses af den generelle hastighedsvektor sidst i #14.


Svar #18
10. oktober 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

Jeg siger tusind tak!!


Skriv et svar til: HJÆLP HJÆLP HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.