Kemi

Kemiopgaver 3.56

13. oktober 2013 af SivaJ (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey jeg har fået denne opgave for til i dag klokken 23.30, så jeg har lidt travlt...

mit problem er at jeg ikke har forstået emnet reaktionskinetik, så fatter ikke hvad jeg skal bruge :(

opgaven lydder således

CH_3 COCH_3 (aq)+I_2 (aq)→CH_3 COCH_2 (aq)+HI(aq)

Måler man tiden, der gå til at formindske koncentrationen af diiod med 0,010 M for forskellige startkoncentrationer (initialkoncentrationer) af reaktanterne ved 25 °C.

Nogle af måleresultaterne er vist i skemaet.

Eksperiment nr.             [CH_3 COCH_3 ]  / M                [I_2 ]  /  M               t / min
            1                                          0,25                                   0,050                     7,2
            2                                          0,50                                   0,050                     3,6
            3                                          1,00                                   0,050                     1,8
            4                                          0,50                                   0,100                     3,6
            5                                          0,25                                   0,100                     7,2
            6                                          1,50                                   0,050                     1,2
            7                                          0,125                                 0,100                     14,4

b) Opskriv et hastighedsudtryk for reaktionen.

c)  Beregn reaktionshastighedens initialværdi i eksperiment 2 og beregn hastighedskonstanten

Rektionen er syrekatalyseret og viser sig at være af første orden med hensyn til H3O+. I eksperimenterne 1-7 har H3O+ -koncentrationen været konstant. Der udføres et eksperiment 8 magen til eksperiment 3 men med den forskel at pH er blevet formindsket med 0,5.

d) Hvad vil tiden blive i eksperiment 8?

e) Hvor lang tid varer det før 20% af CH3COCH3 -mængden i ekserimenterne 1-7 er omdannet? A

Der udføres et eksperiment 9 magen til eksperiment 1 med den forskel, at temperaturen er 35C. Tiden, t, måles nu i 3,6s

f) Beregn reaktionens aktiveringsenergi. A

på forhånd TAK!


Svar #1
14. oktober 2013 af SivaJ (Slettet)

er der ingen som kan hjælpe :(


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2013 af motherearth (Slettet)

b) Du skal se på hvilken orden reaktionen af i. Kig på hvorledes tiden varierer alt efter hvilket stof du holder konstant og hvilket du ændrer. I eksperiment 2 og 4 holdes CH3COCH3 konstant og I2 ændres. Her kan du se at det ikke på virker tiden, hvilket bare forklarer at kun CH3COCH3 forsager en ændring i tiden. Derfor er reaktionen i første orden, og for en reaktion i første orden gælder hastighedsudtrykket: v = k * [A]

c) v = ?[A] / ?t

?t er tiden i eksperiment 2 = 3.6
?[A] er den ændring i koncentrationen, som du har angivet som I2 = 0.010

v = 0.010 / 3.6

For at finde hastighedkonstanten tager du fat i dit hastighedsudtryk og isolere k.
k = v / [CH3COCH3]
[CH3COCH3] = [A] i eksperiment 2, altså 0.50

e) Når 20% er omdannet, må der være 80% af stoffet tilbage.
Her benyttes funktionsudtrykket for en første ordens reaktion: ln[A] = -k * t + ln[A]0

ln[A*0.8] = -k * t + ln[A]0 

Brug den formel for hvert forsøg, og du vil opdage at du får samme resultat. Dette er meningen, så frygt ej.

f) Her er der btw en fejl i din bog, da den skal sige 3.6 min, og ikke sekunder.
For at beregne aktiveringsenergien, benyttes udtrykket for aktiveringsenergi som du sikkert har stående i din bog eller formelsamling: ln(k2 / k1) = - ( Ea / R ) * ( 1/T2 - 1/T1) 

k1 = den hastigshedskonstant du fik i c)
k2 = v / [A] -> ([0.010] / 3.6) / 0.25
R = (gaskonstanten) 8.13 J / mol*K
T1 = 25 C (omregn til Kelvin ved at + 273)
T2 = 35 C (omregn til Kelvin ved at + 273)

Isolér Ea og beregn.


Skriv et svar til: Kemiopgaver 3.56

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.