Matematik

Regneforskrift og Definitionsmængde

18. oktober 2013 af sofie, (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen jeg håber at i kan hjælpe mig med disse to spørgsmål.

1.En funktion f er givet ved forskriften f(x)=b*a^x samt at f(2)=48 og f´(2)=48*ln(4).

-bestem regneforskriften for f.

2. To funktioner f og g er givet ved f(x)=sqrt(x)+1 og g(x)=x^2-1

-bestem regneforskrifterne og definitionsmængderne for f(x) og g(x)

Håber på nogle vejledende og konstruktiv input snarest mulig. :)

Venlig Hilsen 

Sofie


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

1. Indsæt de to givne oplysninger i forskrifterne for f(x) og f '(x) og løs ligningssystemet i a og b.

2. Regneforskrifterne er givet i opgaven. Definitionsmængden for en funktion f(x) er mængden af de x, for hvilke f(x) giver mening og kan beregnes.


Svar #2
18. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

Mange tak for det hurtig svar..

spgs. 2 er jeg indforstået med nu.

Men spgs.1 kniber det stadig med. Der er jeg totalt blankt. (det skyldes måske at det er to år siden at jeg har afsluttet det.)

Kan du komme med flere hint...tak

Venlig Hilsen

sofie


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forskriften er

f(x) = b · ax ,

hvoraf man får ved differentiation 

f '(x) = b · ln(a) · ax .

Indsæt nu de to givne oplysninger:

b · a2 = 48 ,

b · ln(a) ·a2 = 48 · ln(4) ,

og løs nu dette ligningssystem. Divider ligning 2 med ligning 1 og aflæs værdien af a, og indsæt så i den første ligning til beregning af b.


Svar #4
18. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

Hej

når jeg løser "b · a2 = 48" og "b · ln(a) ·a2 = 48 · ln(4)" så får jeg 

a til at være 4 og b til 3

og så dividere jeg "b · ln(a) ·a2 = 48 · ln(4)"/"b · a2 = 48"

så får jeg  a=4

så insætter jeg 4 i  "b · a2 = 48" og får b=3

 er regne forskriften så 4 og 3?? (er stadig blank :(


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når a = 4 og b = 3, er regneforskriften da

f(x) = 3 · 4x .

Den sidste sætning i #3 angav en metode til at løse ligningssystemet. Det så ud til, at du først løste det på anden vis i #4.


Svar #6
18. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

ahha 

tusind tak for hjælpen..

jeg brugte første lommeregneren.

 i spgs.2 siger du at regneforskriften allerede er givet, vil det sige at jeg kun skal regne definitionsmængden?

  


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, funktionerne er jo givet ved deres forskrifter. Du skal så bestemme definitionsmængden for hver af funktionerne.

Opgaven ligner en af opgaverne under Opg 1. i dette link

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fhomes.staff.aau.dk%2Fjfj%2Fmapper%2FAdgangskurset%2Feksamensopgaver%2Fmatb%2FMatB05_10jan.doc&ei=aaphUuD8LoW14AOesoGQBQ&usg=AFQjCNEOtsEy17AKmt5x-EySevow30JEgg&cad=rja

Her skal man bestemme regneforskrifterne og definitionsmængderne for fog og gof .

Er dette også tilfældet i den aktuelle opgave? Hvis det er tilfældet, skal man først beregne disse forskrifter.


Svar #8
18. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

Ok....

Lige (måske) det sidste spørgsmål som måske kræver en længere forklaring.

Hvordan kommer du frem til at "b · a2 = 48" og "b · ln(a) ·a2 = 48 · ln(4)" ???

og hvorfor differentiere f(x) til f '(x) = b · ln(a) · ax  ???


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den ene oplysning drejer sig jo om f '(2). Derfor differentierer man forskriften for f(x).

I de to forskrifter indsætter man så de givne oplysninger

f(2) = 48 , dvs                  b · a2 = 48 ,            og

f '(2) = 48·ln(4) , dvs          b · ln(a) · a2 = 48 · ln(4) .


Svar #10
18. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

# ingen ide, jeg vil ikke afvise at det kan være den samme opgave. Jeg fik opgaven tilsendt af en ven(læser til Maskiningeniør) som spurgte om jeg vil være behjælpelig. Men da det er langt tid siden, bestemt jeg mig for at søge hjælp her.


Svar #11
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

Hej

Endnu engang tusind tak for hjælpen.

Det hjælp meget. Nu har jeg nogenlunde styre på det, så kan jeg prøve at forklare min ven det.

Det kniber lidt med definitionsmængde, men jeg prøver at søge lidt på google om det, så kan det være jeg vender tilbage igen. Men i hvertfald mange tak for hjælpen

Venlig Hilsen

Sofie


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Begrebet definitionsmængde er forklaret i #1. Det drejer sig om at undersøge for hvilke x funktionsudtrykket har mening. Når der indgår kvadratrødder, skal man være opmærksom på, at man ikke uddrager kvadratrødder af negative tal. Når der indgår logaritmer, skal man være opmærksom på, at man kun kan tage logaritmer af positive tal. Hvis der divideres med noget, skal man undgå at dividere med 0.


Svar #13
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

ok

vil det sige at definitionsmængden for f(x)=sqrt(x)+1 er fra 0 til uenddelig 

og definitionsmængden for g(x)=x2-1  er fra minus uendelig til uendelig


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er helt korrekt.


Svar #15
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

Hej 

jeg har lige kigget på det link som du havde sendt og der kan jeg se at de spørg efter regneforskrifterne. Er det så en fejl, hvis de allerede er givet???


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Opgaven giver mere mening, som den er defineret i linket i #7.

Der er givet de to funktioner f(x) og g(x), og man skal så beregne forskrifterne for de sammensatte funktioner

f o g       og      g o f .


Svar #17
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

ok.. vil det sige at jeg skal gange funktionerne sammen og derefter finde forskrifterne??


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, de skal ikke ganges sammen. Der er tale om de sammensatte funktioner

(f o g)(x) = f(g(x)) , og

(g o f)(x) = g(f(x)) .


Svar #19
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

jeg tror ikke at jeg er helt med...

skal jeg bruge kædereglen til at differentere dem???


Svar #20
19. oktober 2013 af sofie, (Slettet)

???


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.