Matematik

Cirkel ligning.

22. oktober 2013 af Supermannn1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel c og en linje l er bestemt ved:

c:  x^2 - 4x + y^2 + 2 y=11

l:  x + 1

Jeg skal nu bestemme cirklens ligning:

(x+x0)^2+(y-y0)^2=r^2

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal sætte ind hvor ? 

Skal jeg først sætte x+1 sættes ind på y´s plads i c og hvad så ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2013 af SuneChr

Du skal vel finde linjens skæringspunkter med cirklen.
Bring først ligningen for cirklen på normalformen
(x - a)2 + (y - b)2  =  r2


Svar #2
22. oktober 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Og hvordan gør jeg så det ? Reducere den :) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2013 af peter lind

Hvad mener du med l: x + 1 ?

Du skal omskrive cirklens ligning. Da (x-x0)2 = x2-2x0*x + x02 kan du se at koefficienten til x er -2*x0, så du kan aflæse x0 direkte af cirklens ligning. Koefficienten er i dit tilfælde -4 så x0=2. Derefter kan du komlettere til at have (x-2)2 ved x2-4x+22 -22  Foretag samme omskrivning af y


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2013 af 012343210

Du skal kigge på hvad der kan give det dobbelte produkt. Du har -4x i din ligning.

Eftersom det er det DOBBELTE produkt deler du med 2: 2x.

Derefter ved du at det eneste der kan give -4x er produktet af x og 2 derfor: (x-2)^2.

Derefter regner du (x-2)^2 ud: x^2-4x+4

Den del skifter du så ud i c: x^2 - 4x + y^2 + 2 y-11 =0 -> (x-2)^2 +y^2+2y-15=0

Det samme gøres med y. 2y -> y -> (y+1)^2

(y+1)^2 = y^2 +2y + 1

udskifter i c igen: (x-2)^2 +y^2+2y-15 ->  (x-2)^2 +(y-1)^2-16=0

Derefter skrives den op som en cirkel (x-2)^2 +(y-1)^2=4^2


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

Jeg tror, at der menes l: y = x + 1.


Svar #6
22. oktober 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Ahhh okay nu er jeg med ! :) tak for hjælpen !

Brugbart svar (1)

Svar #7
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du ender med en forkert cirkelligning, hvor y-delen bliver forkert. Du kompletterer y-leddene korrekt

y2 +2y kompletteres til y2 +2y +1 = (y+1)2 , og derfor bliver den færdige cirkelligning

(x-2)2 + (y+1)2 = 42


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2013 af 012343210

#7 

Kan godt se jeg lige har lavet en lille fejl. Det er faktisk ikke omskrivningen der er forkert kommer bare lige til at skifte et plus ud med et minus fra en linje til en anden:) - Godt spottet;)


Skriv et svar til: Cirkel ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.