Matematik

sansynlighed

03. november 2005 af hashkid (Slettet)
7 røde, 6 gule og 5 blå

der udtages en stikprøve på 4

- Bestem sansynligheden for, at der i stikprøven er:

a) mindst én kugle af hver farve
b) mindste én af hver farve

Svar #1
06. november 2005 af hashkid (Slettet)

ikke en der kan hjælpe her?? det er noget jeg meget brugfor!!

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2005 af chinpo (Slettet)

Du må da have en formel for præcist det der, det havde vi i hvert fald i den formelsamling jeg havde..

Har du slet ingen forslag selv?

Svar #3
06. november 2005 af hashkid (Slettet)

joo altså.. har lavet 2 del-opgaver der også hører til denne opgave..
men der har jeg bare brugt:

antal gunstige k(n,r)/antal mulige k(n,r)

men kan ikk gennemskue hvordan jeg skal kunne bruge det i de andre..

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2005 af fixer (Slettet)

Fire kugler kan udtages på ialt K(18,4) måder blandt de 7+6+5=18 kugler. Udfaldsmængden har altså K(18,4) elementer.

Vi definerer nu hændelsen

A : stikprøven indeholder mindst een kugle af hver farve.

Hvor mange elementer er der i denne hændelse ?


Hvad er iøvrigt forskellen på spørgsmål a og b? De er formuleret ens.

Svar #5
06. november 2005 af hashkid (Slettet)

hov.. det en spm lyder:
mindste én rød kugle

altså.. har tænkte lidt og kommet med en idé. Men den sys jeg bar elyder så grim at jeg ikk tør tro på det er rigtigt..
ideen lyder:

( (K(7,2)*K(6,1)*K(5,1)) +
(K(7,1)*K(6,2)*K(5,1)) +
(K(7,1)*K(6,1)*K(5,2)) )
/
K(18,4)

men det virker latterligt!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2005 af fixer (Slettet)

Overhovedet ikke. Det er lige i øjet.

Hændelsen består nemlig netop af de udfald, hvor der er

2 røde og 1 gul og 1 blå
ELLER
1 rød og 2 gule og 1 blå
ELLER
1 rød og 1 gul og 2 blå

Betragtes første tilfælde, da vil 2 røde kunne udtages blandt 7 på K(7,2) måder, 1 gul blandt 6 på K(6,1) måder og 1 blå blandt 5 på K(5,1) måder. Der er derfor ialt K(7,2)*K(6,1)*K(5,1) måder at udtage 2 røde og 1 gul og 1 blå. Tilsvarende for de andre tilfælde.

Svar #7
06. november 2005 af hashkid (Slettet)

okay.. stjerne!!

men hvad med:

mindst én rød kugle?
- hvad skal der gøres der?

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2005 af fixer (Slettet)

Prøv at betragte komplementærhændelsen

A: der udtages ingen røde kugler.

Sandsynligheden for hændelsen

B: der udtages mindst een rød kugle

er

P(B) = 1-P(A)

På hvor mange måder kan man udtage 4 kugler uden at udtage een eneste rød? Med andre ord: på hvor mange måder kan der udtages 4 kugler blandt de 11 ikke-røde?

Svar #9
06. november 2005 af hashkid (Slettet)

du er go til at forklare det! - det skal du have..

men dvs:

P(B) = 1-(K(11,4)/K(18,4))

hvad siger du??

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2005 af fixer (Slettet)

OK

Skriv et svar til: sansynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.