Matematik

Fjerdegradsligning og tangenthældning

24. oktober 2013 af Sakuya (Slettet) - Niveau: B-niveau

Spørgsmålet lyder: 

En funktion er bestemt ved f(x)=x^4 + 2x^3 -11x^2 -12x + 36

a) løs ligningen f(x)=0

b) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(1,f(1))

I opgave a skal jeg vel løse ligningen som 0=x^4 + 2x^3 -11x^2 -12x + 36? men hvordan gør jeg dette når de har forskellige rødder?

Jeg har læst en hel del om tangenthælndingen, men jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg kommer frem til et svar, eller hvad f(1) er? 

Jeg har været syg en del under dette emne, og vores lærer er på kursus, på forhånd tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2013 af wintermute (Slettet)

Vink til a): Bemærk at

    (ax2 + bx + c)2 = a2x4 + 2abx3 + 2acx2 + b2x2 + 2bcx + c2,

så man kan skrive f på formen f(x) = (ax2 + bx + c)2 ved at vælge a, b, c passende. (Yderligere vink: c = -6.) Du kan så bruge nulreglen:

    f(x) = 0  ⇔  (ax2 + bx + c)2 = 0  ⇔  ax2 + bx + c = 0.

Nu er det bare et spørgsmål om at løse en andengradsligning. :-)

Tangenten til grafen for f i et punkt (x0, f(x0)) har hældningen f'(x0). I din matematikbog kan du finde tangentens ligning:

    y = f(x0) + f'(x0) · (x - x0).

I b) skal du tage x0 = 1. Notationen f(1) betyder værdien af funktionen f når x = 1, dvs.

   f(1) = 14 + 2·13 - 11·12 - 12·1 + 36 = 16.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2013 af 012343210

Har du ikke en lommeregner/matematik program der kan regne det og finde alle løsningerne. Som mulighed kan du tegne f(x) som graf og finde skæringerne med x aksen.

f(1) er hvor du sætter x lig med 1 i dit 4 gradspolynomium:  f(1)=1^4 + 2*1^3 -11*1^2 -12*1 + 36=??

 f(x)=x^4 + 2x^3 -11x^2 -12x + 36

 tangenthældningen finder du ved at differencierer: f'(x)=4*x^3 + 3*2x^2 -2*11x -12

Så indsætter du 1: f'(1)=4*1^3 + 3*2*1^2 -2*11*1 -12=??

Tangenstens ligning: y=f'(1)*x+b

Så benytter du (1,f(1)) til at finde b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2013 af SuneChr

Hvis der er heltallige rødder, vil de gå op i konstantleddet 36.
Du kunne jo prøve, om  - 3 og 2 er potentielle muligheder.

Tangentligningen i (x0 ; f (x0)) er
y - f (x0)  =  f '(x0)·(x - x0)

f (1) findes ved at indsætte 1 på x'es pladser i funktionen.
Tilsvarende for  f '(1)


Svar #4
24. oktober 2013 af Sakuya (Slettet)

Mange tusind tak for jeres hjælp! Det er meget brugbart!
Opgaverne laves i Maple som kan regne det ud for mig, men jeg Skal have mellemregninger og forklaringer med. Så mange tak, i har reddet min dag! :D


Skriv et svar til: Fjerdegradsligning og tangenthældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.