Matematik

Monotoniforhold

02. november 2013 af trunzze - Niveau: A-niveau

Hej SP!

Jeg skal finde monotoniforholdene og de lokale ekstrema for funktionen f(t) = 16 sin(2t + 2) , t ∈ [0;2].

Det jeg gjorde var at finde f'(t) sætte den lig nul og løse den med hensyn til t... Jeg får så t =1.5708*n1-1.7854

Jeg kan ikke forstå tallet... Men ud fra grafen ser det dog ud til at den bokser i et interval og falder i et andet..

Kan nogen prøve at regne opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Prøv at skrive, hvad du har fået f'(t) til.


Svar #2
02. november 2013 af trunzze

#1 Prøv at skrive, hvad du har fået f'(t) til.

Jeg har fået f'(t) = 32*cos(2t +2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Og når du løser f´(t) = 0 har du:

32*cos(2t + 2) = 0  ⇒

cos(2t + 2) = 0 ⇒

2t + 2 = cos-1(0) ⇒ ...
Regner du i radianer?


Svar #4
02. november 2013 af trunzze

#3

Ja, men jeg har bare solvet den vha. cas program

.. men vil det sige at t = -1 ?, det kan vel ikke passe når t ∈ [0;2].


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

En løsning som t = -1 må ganske rigtigt smides væk, når t ∈ [0;2].
Desuden synes jeg at få t = -0,2146, som heller ikke ligger i intervallet.

Men husk på at cos-1(0) har flere løsninger end π/2.


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

t = -1 er slet ikke en løsning, heller ikke, hvis man så bort fra restriktionen t ∈ [0;2].

Ligningen

cos(2t+2) = 0

har den fuldstændige løsning

2t+2 = (π/2) + p·π , p ∈ Z ,

dvs

t = -1 + (π/4) + p·(π/2) , p ∈ Z .

Den eneste løsning, der ligger i intervallet [0;2] er løsningen for p = 1

t = -1 + (3π/4) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Bemærk, at cos-1(0) er et ganske bestemt tal, nemlig π/2 . Funktionen cos-1(x) er defineret på intervallet [-1;1] og har værdimængden [0;π] .


Svar #8
06. november 2013 af trunzze

#6
 

#4

Tak!  Jeg kan ud fra grafen se at t = -1 + (3π/4) stemmer! Men skal man i alle tilfælde beregne nulpunkter efter den fuldstændige løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når man har den fuldstændige løsning er det lettere at afgøre, hvilke af løsningerne, der falder i det ønskede interval.


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.