Matematik

Andengradspolynomium

09. november 2013 af sødelise (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Hvilken betydning har bogstaverne (a,b,c) for funktionens graf?

( I en andengraspolunomium)

Jeg ønsker en forklaring på bogstaverne hver isæt.

Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2013 af mathon


         f(x) = ax2 + bx + c

                a > 0    parabelgenene vender opad
                                                                                    |a| har betydning for parablens bredde om symmetriaksen
                a < 0    parabelgenene vender nedad


                 b = parablens tangenthældning i  (0,c)

                 c er andenkoordinaten til parablens skæringspunkt med y-aksen

                 a, b og c har betydning for beliggenheden af paraablens toppunkt

                 f(x) = ax2 + bx + c er parablen f(x) = ax2 parallelforskudt
                                                                                 efter parallelforskydnigsvektor [-b/(2a);-d/(4a)]



 

              


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Hvis du selv prøver, lærer du mest.
Jeg vil foreslå dig at tegne grafer for forskellige værdier af a, b og c (gerne på grafregner).
Hvis du starter med polynomiet f(x) = x2 + x + 0 (her er a=1, b=1 og c=0).

Hvad sker der med polynomiet hvis du ændrer på c?
Prøv både positive og negative værdier.

Sæt nu c=0 igen.
Prøv forskellige værdier for a, både positive og negative og brøker.
Hvordan ændrer grafen sig, når for eksempel a=4 i forhold til a=1/4?
Og hvad gør fortegnet på a?

b er lidt mere tricky. Her skal du se på toppunktets placering.
Du kender måske endda en formel for toppunktet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2013 af LeonhardEuler

Det tager tid at skrive det hele, derfor har jeg hentet det fra denne side: http://fc.vucaarhus.dk/flexmatematikb/FOV1-00168057/Betydning_af_konstanterne_parabel.pdf

a 

 a > 0 ⇒ parablens grene vender opad (’glad’ parabel)

a < 0 ⇒ parablens grene vender nedad (’sur’ parabel)

f(0)=a⋅02 + b⋅0 + c ⇔ f(0) = c

dvs. c er parablens skæring med y-aksen

b

Da f(x) = ax2 + bx + c er f '(x) = 2ax + b
Heraf fås at f '(0) = 2a⋅0 + b ⇔ f '(0)=b
dvs b er hældningen for tangenten i parablens skæringspunkt med y-aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. november 2013 af mathon

.................
nærmere detaljer se


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.