Matematik

Andengradslingning

09. november 2013 af Augustagh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej - sidder med nogle andengradslinginiger og kan ikke finde ud af det!!

a) 2X^2+bx+c 

bx = -2x 

c = 3 

Faktoriser f 

b) x^2+bx+c - dobbeltroden -3. faktoriser f 

C) f(x) = 5x^2+40x+60 

Håber nogle kan hjælpe mig, da jeg er på bar bund 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2013 af LeonhardEuler

a) 2x- 2x + 3 = 0  

Benyt at (med to rødder) f(x) = ax+ bx + c ⇔ f(x) = a(x - x1)(x - x2)

For dobbeltrødder gælder f(x) = a(x - x1)2


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Har du skrevet opgaven ind, som du har fået den?
Det er ret forvirrende, hvad man skal gøre og hvor.

a) Den første oplysning: 2x2+bx+c er ikke en ligning, men lad os sige, at det er f(x).    
Hvis man indsætter bx = -2x og c=3, får man:
f(x) = 2x2-2x+3

Du skulle faktorisere polynomiet, dvs. du skal skrive polynomiet på den faktoriserede form:
g(x) = a•(x - r1) • (x - r2), hvor r1 og r2 er rødderne.

At finde rødderne i et andengradspolynomium er det samme som at løse den tilsvarende andengradsligning.
Så, løs ligningen 2x2-2x+3 = 0, og indsæt i g(x).

b) Jeg gætter på, at du har givet polynomiet f(x) = x2+bx+c med dobbeltroden -3.
Dvs. du skal skrive polynomiet på den faktoriserede form g(x) = a*(x - r1) * (x - r2),
hvor r1 og r2 er rødderne, altså r1=-3 og r2=-3, og a = 1 (fordi der ikke står noget foran x2 i f(x)).
Nu skal du sætte tallene ind i g(x) og reducere.
Derefter sammenligner du f(x) og g(x) og bestemmer dermed b og c.

c) Der står ikke, hvad du skal, men ud fra de andre opgaver kunne man forestille sig, at du skulle finde rødderne og faktorisere polynomiet.
Altså, start med at løse den almindelige andengradsligning 5x2+40x+60 = 0.


Svar #3
10. november 2013 af Augustagh (Slettet)

Siger mange tak!! En stor hjælp!!:D 


Skriv et svar til: Andengradslingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.