Matematik

Reducering af brøk.

10. november 2013 af eray (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg har et par reduceringsopgaver, som jeg har meget svært ved håber at der er nogen som kan hjælpe mig de lyder sådan:

reducer hvert af følgende udtryk til en uforkortelig brøk:

a)(4x/15)-(x/12)-x       der er 2 brøkker. og -x høre ikke til brøken men udenfor brøken

c) (x/x-y)+ (3y/x+y) -3

d) (12xyz+16xy2z-20x2y2z/24x2yz2-16xyz2)

e) (252-25y2/10x2-20xy+10y2)

reducer udtrykket:
a)  (2x2+2x-12/x+2)

tak på forhånd! :-))


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Prøv at lave dem. Du skal lære noget, ikke?

Start med opgave a.


Svar #2
10. november 2013 af eray (Slettet)

Hvis jeg kunne finde ud af det, ville jeg selvfølgelig lave dem, men der må være en grund til at jeg spørger? Jeg håber du er klog nok til at tænke dig frem til hvorfor..


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2013 af wintermute (Slettet)

Husk at

    (a/b) + (c/d) = (a·d + b·c)/(b·d),          (*)

    (a/b) - (c/d) = (a·d - b·c)/(b·d).          (**)

Da x = x/1, kan udtrykket i den første a) skrives som

    ((4x/15) - (x/12)) - (x/1).

Prøv først at bruge (**) på de to brøker i den første parantes; det giver dig

    (4x/15) - (x/12) = (4x·12 - 15·x)/(15·12)
                            = (48x - 15x)/180
                            = 33x/180
                            = 11x/60.

Dermed kan udtrykket i a) skrives som

    (11x/60) - (x/1).

Prøv så at bruge (**) på dette udtryk.

EDIT: Følgende video gennemgår hvordan man forlænger en brøk:

http://www.youtube.com/watch?v=4KzePwmYmNg


Skriv et svar til: Reducering af brøk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.