Tysk

formuleringer...

10. november 2013 af Nishani (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg er skepsis over nogle ting:

Hedder det/siger man:

1. Im August ich reiste eller im August reiste ich nach....

2. Ord som faktisk - Tatsätlich, kan det stå først i sætningen? EX. Tatsätlich hat er....

3. Hvordan vil man sige, vi tilbragte 8 dage derovre? - Wir hatten da für acht Tagen...?

4. Den ersten Tag hat sie.... eller Der erst Tag? - Hvorfor?

Håber i vil hjælpe og give mig forklaringer (ikke bare oversætte) så jeg kan bruge det til noget.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2013 af MiHNDH (Slettet)

1. Im August reiste ich nach....

2. Ord som faktisk - Tatsätlich, kan det stå først i sætningen? EX. Tatsätlich hat er.... Ja.

3. Hvordan vil man sige, vi tilbragte 8 dage derovre? - Wir hatten da für acht Tagen...? Wir waren für acht Tage dort.

4. Den ersten Tag hat sie.... eller Der erst Tag? - Hvorfor?

Håber i vil hjælpe og give mig forklaringer (ikke bare oversætte) så jeg kan bruge det til noget.


Svar #2
10. november 2013 af Nishani (Slettet)

Tak for dine svar.

Lige en tilføjelse, til den der med : Den ersten Tag, så kommer jeg tit i tvivl om, hvornår der egentlig skal være ligefrem ordstilling. Altså er det for eksempel Den ersten Tag hatte wir eller den ersten Tag wir hatte? 

Hvornår er det man ikke har/har ligefrem ordstilling? Er der regler for nogle bestemte indledende ord?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2013 af Tyskfødt (Slettet)

Ad # 2

Om ordstillingen

Når verbet i en hovedsætning står i præsens eller imperfektum er ordfølgen som på dansk.

(Er hovedverbet en sammensat tid, står participiet (ved førnutid og førdatid) og infinitiven (ved futurum) sidst i sætningen. Ich habe gestern bei meiner Großmutter in Hamburg bis 10 Uhr geschlafen. Ich werde heute  beim Bäcker ein Brot kaufen.)

I dine sætninger er der tale om omvendt ordstilling (=inversion), der bruges på samme måde på tysk og på dansk

Hvis et eller andet (ligegyldigt hvad) kommer før grundleddet i en hovedsætning, har man inversion, dvs. verballed før subjekt

Tatsätlich = Tatsächlich


Svar #4
11. november 2013 af Nishani (Slettet)

Okay mange tak.

Endnu et spørgsmål:

Die mesten zeit eller die meiste?

For her er ordet zeit så ubestemt eller bestemt? Jeg mener jo, vi brugte det meste af tiden. - Så er det vel ubestemt ikke?

Skal det så bøjes:

Wir waren die mesite Zeit in....? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. november 2013 af Tyskfødt (Slettet)

Da du har artikel foran "Zeit" bruger du substantivet i dettte tilfælde bestemt.  Die meiste Zeit verbrachten/waren  wir in.....   (= Inversion)      Wir waren/verbrachten die meiste Zeit in ..... ( følger dans ordstilling i en hovedsætning)    Jvf.   Wir haben Zeit im Überfluss = Vi har masser af tid.


Skriv et svar til: formuleringer...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.