Matematik

Vektorregning

13. november 2013 af snapplelack - Niveau: B-niveau

I et koordinatsystem er en cirkel c og en linje m givet ved

c: (x-5)2+(y-7)2=100

m: 3x-4y-487=0

a) Bevis at m ikke skærer c

b) Der skal bestemmes 

c) Koordinatsættes til punktet P på cirklen, som har den mindste afstand til m bestemmes

d) Den mindste afstand fra et punkt på den cirklen som er givet til m

Kunne godt bruge noget hjælp her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2013 af mathon

a)
          Bevis at centrums afstand til linjen m er større end radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2013 af lfdahl (Slettet)

c. Lad Q  betegne det punkt på linien m, som er tættest på cirklen c. Da gælder:

|CQ| = afstanden d bestemt i punkt a.

CQ er vinkelret på liniens retningsvektor r = [-4;3]. Heraf bestemmes Q´s koordinater.

CP = rc CQ/|CQ|, hvor rc er cirklens radius, 10, og P er det punkt på cirklen, som er tættest på linien m.

Punktet P er da: OP = OC + CP

d. Forstår ikke din formulering her: "Den mindste afstand fra et punkt på den cirklen som er givet til m"

Kan du præcisere det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#2

Måske menes der |PQ| = |CQ| - rc (?)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2013 af mathon

b)
          Linjen gennem cirkelcentrum vinkelret på linjen m: 3x-4y-487= 0 med hældningstal (3/4),
          har hældningstal -(4/3) og derfor
          ligningen
                              y = -(4/3)(x-5) + 7
                      L:     y = -(4/3)x + (41/3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2013 af mathon

b) fortsat
          Linjen gennem cirkelcentrum vinkelret på linjen m: 3x-4y-487= 0 med hældningstal (3/4),
          har hældningstal -(4/3) og derfor
          ligningen
                              y = -(4/3)(x-5) + 7
                      L:     y = -(4/3)x + (41/3)

Da
          m: 3x-4y-487=0    skærer y-aksen i (0,-121.25),
          ligger det søgte punkt P nærmest m på nedre halvcirkel
          med ligningen
                   chalvnedre:       y = 7 - √(100 - (x-5)2)

          P bestemmes således som skæringspunktet mellem

                            L  og  chalvnedre

                            -(4/3)xP + (41/3) = 7 - √(100 - (xP-5)2)

                                    xP = 11

                                    yP = -(4/3)•11 + (41/3) = -1

          det søgte punkt P nærmest m på nedre halvcirkel
          er således
                                   P(11,-1)
                      


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2013 af mathon

d)         
          Centrums afstand til m
 

                                                       |3•5-4•7-487|
                           dist(m,C(5,7)) =  ------------------ = 100
                                                        √(32+(-4)2)    


          Den mindste punktafstand til m fra et punkt P på den givne cirklen
          er
                    a = dist(m,C(5,7)) - r = 100 - 10 = 90

               

                 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#2

Retningsvektoren er [4;3] og ikke som angivet [-4;3]. Dermed fås:

CQ = [60;-80] og |CQ| = 100.

OP = OC + rc CQ/|CQ| = [5;7] + 10 [60;-80]/100 = [11;-1].


Svar #8
15. november 2013 af snapplelack

Er der en som kan forklare A)?


Svar #9
15. november 2013 af snapplelack

#2
 

c. Lad Q  betegne det punkt på linien m, som er tættest på cirklen c. Da gælder:

|CQ| = afstanden d bestemt i punkt a.

CQ er vinkelret på liniens retningsvektor r = [-4;3]. Heraf bestemmes Q´s koordinater.

CP = rc CQ/|CQ|, hvor rc er cirklens radius, 10, og P er det punkt på cirklen, som er tættest på linien m.

Punktet P er da: OP = OC + CP

d. Forstår ikke din formulering her: "Den mindste afstand fra et punkt på den cirklen som er givet til m"

Kan du præcisere det?

d) bestem den mindste afstand fra et punkt på cirklen til m


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#9

Vedr. pkt. d). Altså var min formodning i #3 rigtig:

Mindste afstand er da:

|PQ| = |CQ| - rc = 100 - 10 = 90


Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.