Matematik

Vektorregning

18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har problemer med følgende opgaver:

OPGAVE 1:

En linje l har ligningen 3x + 5y - 10 = 0.

a) Bestem en normalvektor og en retningsvektor til l.
b) Bestem projektionen R1 af punktet R(10,15) på l.

OPGAVE 2:

For ethvert t er der givet to vektorer:

= < 1+t , 2-t > 

og

w = < t , t - 4>

Bestem de værdier af t, hvor v og w er ortogonale

OPGAVE 3:

For ethvert t er der givet to vektorer:

v = < 2 * t - 3 , t + 1 > 

og

w = < t - 1 , 2 * t >

a) Bestem de værdier af t, for hvilke arealet af det parallelogram, der udspændes af v og w er 10.
b) Bestem de værdier af t, for hvilke v og w er parallelle.


OPGAVE 4:

I et koordinatsystem i planen er givet vektorerne a = < 2, -3 > og b = < 1, 4 >.

a) En ret linie l har a som normalvektor og går gennem P(4,2). Bestem en ligning for l.
Har fået ligningen til at være, men er i tvivl om det er rigtigt:
y=2/3x-10/3

b) En ret linie m har b som retningsvektor og går gennem Q(-1,-5). Bestem parameterfremstillingen for m
Har fået følgende, men er i tvivl:
< x , y > = < -1, -5 > + t * < 1, 4 >

c) Bestem skæringspunktet mellem l og m

Har fået følgende, men er også i tvivl:
(x; y) = (0,92855; 2,71420) 

d) Bestem dist(Q,l) og dist(P,m)
Den har jeg svært ved.. Ved ikke hvad man skal?

Fed skrift angiver en vektor.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

1 - 3: har du slet ikke gjort noget ved disse opgaver?

4. a) Ligning for linie med normalvektor n og fast punkt S, vilkårligt punkt P(x,y) opfylder    nSP = 0.

Du kan se ved indsættelse, at punktet P ikke tilfredsstiller din ligning.

4. b) er korrekt.

4. d) Man skal beregne afstandene fra hvert af punkterne P og Q til linien l .


Svar #2
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#1

I opgave 1a, har jeg forgæves prøvet at finde en metode, hvorpå man kan bestemme en normalvektor/retningsvektor ud fra en ligning. 
Men skal man bare udregne opgave 1b, ved at indsætte i en formel som normalt med projektionen?

I opgave 2 er jeg helt lost. Eller jeg ved godt hvad ortogonalitet betyder, men har svært ved at gennemskue, hvad det skal bruges til i opgaven.

Samme gælder opgave 3. Der har jeg faktisk heller ikke nogen anelse.

Mht. opgave 4a. Har regnet den ud som to ligninger med to ubekendte? Er der noget galt i det?
4d - Ja, men hvordan? Ved godt det lyder dumt..


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 1. Normalvektoren aflæses af ligningen. Er ligningen ax + by + c = 0 , er [a,b] en normalvektor til linien. Dens tværvektor er så en retningsvektor for linien. Bestem dernæst punktet R1 på linien, så vektoren R1R er vinkelret på liniens retningsvektor.

Opg 2. Løs ligningen vw = 0 som en ligning i t.

Opg 3. a) Løs ligningen |det(v,w)| = 10 som en ligning i t.
b) Løs ligningen  |det(v,w)| = 0 som en ligning i t.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 4. a) Som nævnt er ligningen ikke korrekt, da punktet P(4,2) ikke tilfredsstiller den fundne ligning.

Ligningen er

2·(x - 4) -3·(y-2) = 0 .

Reducer selv færdig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 4 d). Afstanden fra et punkt P(x0,y0) til linien l med ligningen ax + by + c = 0 er

dist(P,l) = |ax0 + by0 + c| / √(a2+b2)


Svar #6
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#3
1a - Så det vil sige at normalvektoren er < 3 , 5 >? Og retningsvektoren findes ved at hatte normalvektoren? Altså < -5 , 3 >?
1b - Er stadig i tvivl om fremgangsmåden.

2 - Forstår jeg ikke. Indsætte vektorerne og løse for t? Må ikke bruge CAS, så det er derfor jeg spørger så meget.

3 - Der regner man over kors? Gør man ikke? Og så løser for t? Samme med 3b?

#4
Tak.

#5
Jeg prøver. Tak igen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

1b - Liniens ligning er 3x + 5y - 10 = 0 , dvs. y = -(3/5)x + 2 . Et punkt på linien er da

R1(x , -(3/5)x+2) .

Liniens retningsvektor er r = (-5,3) . Løs nu ligningen

R1Rr = 0

som en ligning i x, hvorved x-koordinaten for det projicerede punkt R1 bestemmes.

Opg 2. Løs ligningen

[1+t , 2-t] • [t , t-4] = 0 , dvs

(1+t)·t + (2-t)·(t-4) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opg 3a. Her bliver ligningen

 |det(v,w)| = 10 , dvs.

|(2t-3)·2t - (t+1)(t-1)| = 10


Svar #9
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#7

Det første er jeg godt med på. Og hvad retningsvektoren er. Men hvordan skal jeg løse den som en ligning i x? Hvad er forskellen på R1R og R1? Og hvor kommer ligningen fra? 

Opg. 2:
Vil det sige at t = 8/7? Har bare smidt det i CAS, men hvordan isoleres t som mellemregninger?


 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

R1R er vektoren repræsenteret af liniestykket R1R , dvs fra punktet R1 til punktet R. Med betegnelserne ovenfor har man så

R1R = [10-x , 15-(-(3/5)x+2)] = [10-x , 13+(3/5)x]

hvorfor

R1Rr = [10-x , 13+(3/5)x] • [-5 , 3] = -5·(10-x) + 3·(13+(3/5)x) = 0

Løs nu denne ligning i x. Løsningen er x-koordinaten for det projicerede punkt R1 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Opg 2. Man skal løse ligningen

(1+t)·t + (2-t)·(t-4) = 0 , dvs

t + t2 +2t -8 -t2 +4t = 0 , eller

7t = 8


Svar #12
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#10

Sætter stor pris på det, men som sagt kan jeg ikke rigtig forstå så meget, da jeg ikke må solve til x i CAS værktøj. Måske du kunne hjælpe mig, ligesom dit svar #11, som i øvrigt er lige det jeg skulle bruge!

Tænkte også hvordan man løser for t i opgave 3a og 3b, når det skal isoleres uden CAS?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis du læser forklaringerne ovenfor, burde du være i stand til at komme frem til de ligninger, der skal løses. Man kommer her i hvert delspørgsmål frem til en 2.-gradsligning, som du burde være i stand til at løse uden hjælpemidler.


Svar #14
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#13
I hvilken opgave tænker du? Opgave 3 eller 1b?


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Svaret i #13 gik på Opg 3.

Ligningen for Opg 1b er allerede stillet op i #10. Den burde du da være i stand til at reducere og løse.


Svar #16
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#15

Synes bare ikke jeg kan få det til at give en 2.-gradsligning..


Svar #17
18. november 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

#14
Har fundet ud af det nu mht. andengradsligningerne.


Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.