Matematik

Trappematrix

18. november 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg vil omforme følgende matrix, ved hjælp af rækkeoperationer, til en trappematrix:

1 -2 3 2 1 10

2 -4 8 3 10 7

3 -6 10 6 5 27

Nu ganger jeg anden række med: -1*Række1 og jeg ganger den tredje række med: -3*Række1 og får:

1 -2 3 2 1 10

0 0 2 -1 8 -13

0 0 1 0 2 -3

Først og fremmest er jeg lidt usikker på hvorvidt men metode er korrekt og om jeg er rigtigt på vej? Og hvordan får jeg den nederste række til at blive 0?

På forhånd tak for hjælpen. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2013 af peter lind

Du skal trække 2 gange den første række fra anden række

Du skal trække 3 gange den første række fra den tredje række


Svar #2
18. november 2013 af came (Slettet)

Er det fra den oprindelige matrix eller den jeg er kommet frem til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2013 af peter lind

Det er fra den oprindelige matrix. Mere generelt skal du trække et multiplum af den første række fra de følgende rækker. Det den første række skal ganges med skal tilpasses så fratrækningen giver 0 i restem af søjlen


Svar #4
18. november 2013 af came (Slettet)

Ja, mange tak for hjælpen! Jeg har fået styr på metoden nu. 

- Må jeg spørge dig, nu sidder jeg nemlig fast i en anden opgave, der driller mig:

2x1-x2+x3=4 og -x1+2x2+4x3=6 og x1+x2+5x3=9 - Jeg laver dem op til en matrix:

2 -1 1 4

-1 2 4 6

1 1 5 9 

Jeg bytter om på den øverste og nederste række og får:

1 1 5 9

-1 2 4 6

2 -1 1 4

Den anden række plusser jeg med den første række og den tredje rækker minusser jeg med 2 og ganger med den første rækker så jeg får to nuller under det første og øverste 1tal og får:

1 1 5 9

0 3 9 15

0 -3 -9 -14

Nu plusser jeg den tredje række med anden række for at få nuller forneden:

1 1 5 9 

0 3 9 15

0 0 0 1

Her sidder jeg fast, fordi jeg føler jeg skal have lavet det nederste 1tal om til et 0 men ved ikke hvordan! Jeg synes det er mærkeligt jeg ender med 3 nuller og 1 et tal, men kan ikke se at jeg har lavet en fejl? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2013 af peter lind

Det kan jeg rent umiddelbart heller ikke.

Problemet er at du har et sæt af udartede ligninger. Hvis du havde 2 ligninger med 2 ubekendte kan det forekomme at der ingen løsninger er. Et simpelt eksempelt på det er x+y = 2, 3x+3y=5. De 2 venstre sider er proportionale og så har man problemet. Samme problem optræder også med flere ubekendte og det er dine ligninger et eksempel på. Den sidste ligning bliver til 0=1. Det er ikke rigtigt, så der er ingen løsninger til ligningen


Svar #6
19. november 2013 af came (Slettet)

Okay, godt nok. 

I den første opgave jeg skrev, havde jeg også gjort som du skrev, havde bare skrevet forkert idet jeg skrev at jeg gangede den anden række med -1*den første række, der skulle stå -2, og har fundet ud af jeg har lavet en regnefejl og kan nu ikke få den til at passe; Idet jeg ganger anden række med -2*R1 og tredje række med -3*R1 får jeg:

1 -2 3 2 1 10

0 0 2 -1 8 -13

0 0 1 0 2 -3

Her har jeg så forsøgt, på flere måder, at få den nederste række til at blive 0 og få 1'tallet i 5'te kolonne til at stå alene, men det er ikke lykkedes. Hvad gør jeg herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2013 af peter lind

Jeg går ud fra at det er ligninger.  Så er der 3 ligninger med 5 ubekendte. Sådan et ligningssystem har enten ingen eller også uendelig mange. I dette tilfælde er der uendelig mange løsninger


Svar #8
19. november 2013 af came (Slettet)

Nej nej, det er den første matrix, jeg spurgte om i mit oprindelige spørgsmål omkring trappematrix! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2013 af peter lind

Det er også den jeg svarer på. I den anden opgave er der ingen løsninger i den første er der uendelig mange


Skriv et svar til: Trappematrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.