Matematik
Uegentlige integral
Hej derude,
Jeg har problemer med denne matematik opgave 2, det ville være dejligt, hvis I kunne hjælpe mig.
Svar #1
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
Beregn
a∫b e-at dt
og undersøg grænseværdien af integralet for b → ∞ .
Svar #2
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
Jeg får nu: -1/a*e(-ab)+1/a*e(-a^2), men kan ikke rigtig komme videre..
Svar #3
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Man har
a∫b e-at dt = [-(1/a)·e-at]ba = (1/a)·(e-a^2 - e-ab)
Det er givet, at a > 0 . Benyt så, ex → 0 for x → -∞ .
Svar #5
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Hvad forstår du ikke her? Man skal undersøge grænseværdien af udtrykket
(1/a)·(e-a^2 - e-ab) for b → ∞ .
Det eneste, der varierer her, er e-ab . Da a > 0 vil -ab → -∞ for b → ∞ . Udnyt nu en kendt egenskab ved eksponentialfunktionen.
Svar #6
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
så fordi b → ∞ så vil a følge b mod uendelig, og så vil e-∞ blive 0 så (-1/a) bliver ganget med 0, som giver 0, og derefter fås udtrykket 1/a*e(-a^2)?
Svar #7
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Da a > 0 vil ab → ∞ for b → ∞ , og dermed vil -ab → -∞ for b → ∞ . Dermed vil e-ab → 0 for b → ∞ . Værdien af det uegentlige integral er derfor
I1(a) = (1/a)·e-a^2 .
Svar #8
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
Kan det passe at integralet er konvergent med værdien e(-a^2)/a?
Svar #9
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
I opgave 2 får man et andet uegentligt integral: I2(a)= ∫1∞ exp(-2at)dt.
Har udregnet det til e(-2a)/2a, kan det passe?
Svar #11
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
så har jeg dog problemer med opgave 3, hvor man skal løse ligningen I1(a)=I2(a), hvordan skal man gribe den an?
Svar #12
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
Det ville være dejligt, hvis nogen ville hjælpe med den sidste opgave...
Svar #13
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#11
Så skal man løse ligningen
(1/a)·e-a^2 = e-2a/(2a) , dvs
2·e-a^2 = e-2a
Svar #14
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
så har jeg ganget med 2a på begge sider, og nu står jeg med resultatet:
ln(e(-a^2))/ln(a) = ln(e(-2a)), kan ikke komme videre..
Svar #15
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#14
Du bør have lært, at ln(x) og ex er hinanden omvendte funktioner. Dit udtryk er i øvrigt ikke helt korrekt.
Svar #16
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
jo, men så kommer der jo til at stå: -a2/ln(a) = -2a?
Svar #17
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#16
Nej, det er ikke korrekt. Din ligning i #14 er ikke korrekt, som angivet i #15.
Svar #19
19. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
#18
Din ligning
ln(e(-a^2))/ln(a) = ln(e(-2a))
er ikke korrekt. Der er fejl i det røde felt.
Svar #20
19. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)
men når man skal gange med 2a på begge sider, så ganger man vel i tæller og nævner med 2a, hvor man derefter tager ln i tæller og nævner?
