Matematik
uendelige rækker hjælp
hej jeg kan slet ikke finde ud af jeg har prøvet men kan ikke finde ud af hvordan man skal lave det er der nogen som kan forklare mig hvordan for jeg er helt blank, det er opgave 5 i den vedhæftede fil, jeg kan ikke lave nogen af de opgaver :( hjælp
Svar #1
21. november 2013 af lfdahl (Slettet)
Her er et bud på løsningen til opg. 5.1
Den uendelige række er grænseværdien for en geometrisk sum:
Konvergenskravet er: |1/ln(x)| < 1, hvor x ∈ R+\{1}, er opfyldt for mængden C = {0 < x < e-1} ∪ { x > e}
Svar #2
21. november 2013 af lfdahl (Slettet)
Opg. 5.2
for x ∈ C fås konvergens og dermed forskriften:
Svar #3
21. november 2013 af lfdahl (Slettet)
Opg. 5.3
Monotoniforhold for f(x), x ∈ C:
f(x) er derfor aftagende i hele C.
Svar #6
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)
Rækken
∑∞n=0 xn
er konvergent for |x| < 1 med sumfunktion g(x) = 1/(1-x) .
Rækken
∑∞n=0 (1/ln(x))n
er derfor konvergent for |1/ln(x)| < 1 med sumfunktion f(x) = 1/(1-1/ln(x)) = ln(x) / (ln(x) -1) . Den er altså konvergent for
|ln(x)| > 1 , dvs
ln(x) > 1 eller ln(x) < -1 , dvs
x > e eller x < e-1 .
Rækken
∑∞n=1 (1/ln(x))n
er den oprindelige række minus det første led. Den er derfor konvergent for de samme x som den oprindelige række er konvergent for, og dens sumfunktion er
S(x) = f(x) - 1 = ln(x)/(ln(x)-1) -1 = 1/(ln(x)-1)
Svar #7
21. november 2013 af lfdahl (Slettet)
#5
Jeg er ikke helt sikker på det. Benytter D´Alamberts kriterium som følger:
Uligheden er netop opfyldt for x ∈ C, og dermed er rækken konvergent i hele C.
Svar #8
21. november 2013 af lfdahl (Slettet)
Med S(x) som anført i #6 skal du løse: S(x) = 1/2, hvor du får: ln(x) = 3 ⇒ x = e3
Skriv et svar til: uendelige rækker hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
