Matematik

egenværdier og egenvektorer

27. november 2013 af fenkosmo16 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

Jeg har en opgave der lyder at jeg skal finde egenværdier og tilhørende egenvektorer for følgende matrix i hånden:

      5   0   0

a=  2   1  -4

      1  -2   3

har fundet egenværdierne 5 og -1

mit spørgsmål er om jeg har regnet rigtigt da jeg har fundet egenvektoren for egenværdi = -1:

har lavet gaussJordan elimination og fundet matricen:

1  0  0 | 0

0  1 -2 | 0

0  0  0 | 0

mit bud er så at egenvektoren er:

x1    0

x2 = 2 * t , t = R

x3    1


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Egenværdierne er beregnet korrekt. Bemærk, at egenværdien 5 har egenværdimultiplicitet 2.

For λ = -1 skal man så løse ligningssystemet

6   0   0    x1      0
2   2  -4    x2  =  0
1  -2   4   x3       0

Man ser, at x1 = 0 , og at x2 - 2x3 = 0 , så vektoren v1 = [0 ; 2 ; -1] er en egenvektor.

For λ = 5 skal man så løse ligningssystemet

0   0   0    x1      0
2  -4  -4    x2  =  0
1  -2  -2    x3      0

der koges ned til ligningen

x1 - 2x2 - 2x3 = 0

Løsningsmængden er en plan med normalvektoren n = [1 ; -2 ; -2] , så et sæt af egenvektorer for λ = 5 vil være to lineært uafhængige vektorer, der begge er ortogonale til n , for eksempel

v2 = [4 ; 1 ; 1] og v3 = n × v2 .


Svar #2
27. november 2013 af fenkosmo16 (Slettet)

Okay tak :)

Skriv et svar til: egenværdier og egenvektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.