Matematik

differentialkvotient

01. december 2013 af nejvelda - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal diffentiere  f(x)=-lnx+e^x

Mit bud er:

f´(x)=-1/x+e^x   eller   f´(x)=-1/x+e^x*ln(e)

Er det rigtig eller hvad er det rigtig?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2013 af mathon


                                       f '(x) = -(1/x) + ex        x > 0


Svar #2
01. december 2013 af nejvelda

  x > 0 - Betyder det ikke at x er større end nul? Men jeg har aldrig helt forstået, hvad man skal bruge det til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2013 af mathon

    
                       f(x) = -ln(x) + ex       Dm(f) = Reller skrevet: x > 0


Svar #4
02. december 2013 af nejvelda

Der er første gang i hele mit liv jeg ser   Dm(f) = R+ :S .. så altså det forstod jeg ikke noget af.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så slå op og læs om det i din bog. Man går ikke i gang med differentiation af funktioner uden af have de grundlæggende begreber for funktioner på plads.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

x>0 knytter sig til definitonsmængden Dm(f), (Dm=definitionsmængden). Difinitionsmængden er de værdier x kan have for at man kan få en y-værdi. 

her er et eksempel :f(x)= 2/x.

Her kan x være alle tal undtagen nul da man ikke kan dividere med nul. Man kan udtrykke det ved at alle reelle tal R kan indtage x's plads undtagen 0. De reelle tal er alle de tal som du kender til: positive, negative,0, og decimaltal.

I dit tilfælde er det log(x) der er "begrænsninger" på: man kan ikke tage logaritmen til0 (forsøg selv med din lommeregner).  Den er simpelt hen ikke defineret i x=0. Derfor skriver man som i første svar at x>0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Logaritmefunktionerne, specielt her den naturlige logaritmefunktion ln(x), er slet ikke defineret for x ≤ 0 . Det er derfor, at man anfører x > 0 , ikke kun fordi ln(x) ikke er defineret for x = 0.


Skriv et svar til: differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.