Matematik

dy/dx+y=20x+3

01. december 2013 af Banff (Slettet)

Hej :-)

Er der nogen der kan hjælpe differentialligninngen dy/dx+y=20x+3 der går gennem punktet P(1,4)

Meget gerne med mellemregninger, så jeg får forståelsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2013 af PeterValberg

Din differentialligning er en lineær differentialfunktion af første orden.
Modellen herfor er:

 

Den fuldstændige løsning hertil er:

hvor A(x) er stamfunktion til a(x)

indsæt herefter punktet P(1,4) og bestem værdien for konstanten c

PS: I dit tilfælde er a(x)=1  og b(x)=20x+3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
01. december 2013 af Banff (Slettet)

#1
 

Din differentialligning er en lineær differentialfunktion af første orden.
Modellen herfor er:

 

Den fuldstændige løsning hertil er:

hvor A(x) er stamfunktion til a(x)

indsæt herefter punktet P(1,4) og bestem værdien for konstanten c

PS: I dit tilfælde er a(x)=1  og b(x)=20x+3

Hej Peter 

Først tak

Det du skriver er jeg med på, og jeg har også resultatet fra lommeregneren. Det går galt for mig når jeg begynder at integrerer og isolerer c. Kan du vise mig hvordan du regner den i hånden med alle mellemregningerne ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2013 af peter lind

Brug partiel integration. Integrer eksponentialfunktionen, differentier b(x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2013 af mathon

              y ' + y = 20x + 3                                             multiplicer med ex

              ex·y ' + ex·y = ex·(20x + 3)                             venstre side omskrives

              (ex·y) ' = ex·(20x + 3)                                     begge sider integreres mht x

              ex·y = ∫ex·(20x + 3)dx                                    højresiden integreres ved partiel integration

              ex·y = ex·(20x + 3) - 20·∫exdx                       

              ex·y = ex·(20x + 3) - 20ex + C                        multiplicer med e-x

              y = C·e-x + 20x + 3 - 20

              y(x) = C·e-x + 20x - 17
og
              y(1) = C·e-1 + 20·1 - 17 = 4

              C·e-1 = 1

              C = e
hvoraf

              y(x) = e1-x + 20x - 17


 

             


Skriv et svar til: dy/dx+y=20x+3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.