Matematik

Reducering

03. december 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

(Jeg har vedhæftet ligningen!)

Er der en der kan demonstrerer mellemregningerne til reducering af højre side af lighedstegnet? Kan simpelhen ikke få det til at gå op!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke noget vedhæftet. Skriv ligningen her, eller vedhæft i et nyt indlæg i denne samme tråd.


Svar #2
03. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Her er den:


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Right!?

Det er måske nemmere at skrive udtrykket eller ligningen her?


Svar #4
03. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Kunne ikke oploade, men har skrevet den nu (har tjekket for fejl):

4a*kvrod((ea-x)2+y2)=4a2+(ea-x)2+y2-(ea+y)2-y2

Hvis højre side reduceres fås:

4a*kvrod((ea-x)2+y2)=4a2-4xea

Synes ikke jeg kan se hvordan den fede højre side, bliver til den nederste højre side.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2013 af LeonhardEuler

Er det en ligning eller et udtryk der skal reduceres? Det ligner umiddelbart en ligning ...


Svar #6
03. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Det er nok mere et udtryk. Jeg skal egentlig bare komme frem til ellipsens ligning, ud fra konstant-afstand-metoden (længden af PF1 + længden af PF2=2a).

Så er jeg bare gået i stå lige der. Kan simpelhen ikke se hvordan højre siden skulle blive til det der :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

4a2 +(ea-x)2 +y2 -(ea+y)2 -y2 = 4a2 + (2ea+y-x)·(ea-x -ea-y) = 4a2 - (2ea +y -x)·(x+y)

Hvis x = y, reduceres det til dit udtryk.


Svar #8
03. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Men hvorfor skulle x og y være det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det aner jeg da ikke. Jeg fortæller dig, hvad der skal til for at få dit udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Din højreside skal se sådan ud:

4a2 +(ea-x)2+y2 -(ea+x)2 -y2 ,

og så går det jo op.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. december 2013 af LeonhardEuler

Det går ikke rigtigt op herover.


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Så får man jo

4a2 +(ea-x)2 +y2 -(ea+x)2 -y2  = 4a2 +(ea-x)2 -(ea+x)2

                                          = 4a2 +2ea·(-2x)

                                          = 4a2 -4eax


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Som nævnt skal y inde i den 2. parentes ændres til x, se #7 og #10 .


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man betragter ellipsen med brændpunkter i F(-ea,0) og F1(ea,0) og punktet P(x,y) på ellipsen , og udtrykker så, at

|PF| + |PF1| = 2a ,

dvs

[ y2 + (x + ea)2 ]1/2 + [ y2 + (x - ea)2 ]1/2 = 2a

Ved to kvadreringer kan man slippe af med kvadratrødderne:

y2 + (x + ea)2 = 4a2 + y2 + (x - ea)2 - 4a·[ y2 + (x - ea)2 ]1/2 ,

4a·[ y2 + (x - ea)2 ]1/2 = 4a2 -4eax ,

og dermed

y2 + (x - ea)2 = (a - ex)2 ,

eller

x2(1 - e2) + y2 = a2(1 - e2)


Svar #15
04. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Nu giver det mening, hvad du mente med x=y! Selvfølgelig har jeg lavet en fejl der...det er fuldsætndig rigtigt, at den y i den parantes er et x.

Tusind tak for hjælpen, Andersen og William ;)


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.