Matematik

Hjælp til kvadrering

04. december 2013 af annavr (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med at kvadrere denne ligning:

√((x+ea)2+y2) = 2a - √((x-ea)2 + y2)

Så den kommer til at se sådan ud: (Har brug for at kende mellemregningerne)

(x-ea)2 + y2 = 4a+ (x-ea)2 + y2 - 4a√((x-ea)2 + y2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Se

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1416499

Venstresiden kvadreres jo til udtrykket under kvadratroden.

På højre side kvadrerer man en toleddet størrelse. Benyt

(A - B)2 = A2 + B2 - 2AB


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

start med at opløfte det hele i anden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Du skal bruge: (a - b)2 = a2 + b2 -2ab    - og: (√(a2 + b2))2 = a2 + b2

[√((x+ea)2+y2)]2 = [2a - √((x-ea)2 + y2)]2

(x+ea)2+y2 = 4a2 + (x-ea)2 + y2 - 4a√((x+ea)2+y2) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Som det fremgår af den anden tråd (link i #1), isolerer man nu den gule kvadratrod i #3 og kvadrerer endnu en gang, hvorved man når frem til ellipsens ligning.


Svar #5
04. december 2013 af annavr (Slettet)

Tak for svarene :)

Jeg er dog stadig i tvivl om hvorfor 4a2 ikke ender med at blive 2a2 (den med rød skrift)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Du skal kvadrere begge faktorer: (2a)2 = 22a2 = 4a2


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det skyldes, at

(2a)2 = 2a·2a = 4a2 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

det er fordi (2a)2 =22a2 =4a2


Svar #9
04. december 2013 af annavr (Slettet)

Ahh got it :)

Tusind tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Hjælp til kvadrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.