Matematik

faktoriser

05. december 2013 af Randkhalil (Slettet)

Er der en som kan vise mig hvordan dette udtryk faktoriseres. 
Skal bare have et godt eksempel, så jeg kan lærer det. 
Tak på forhånd.

x^2 + y^2 + 2xy


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

jeg tager et andet eksempel, så du selv kan løse din.

4x2+9y2+12xy

Det letteste er at kende til den toledede størrelse: (x±y)2=x2+y2±2xy

At faktorisere betyder at gå den anden vej.

(4x2)=22x2=(2x)2

9y2=32y2=(3y)2

samtidig kan jeg se at 2*3y*2x=12xy, hvilket er meget godt, for nu passer det hele jævnfør det der er skrevet i tykt.

(2x+3y)2

da 22x2+32y2+2*2x*3y= 4x2+9y2+12xy

som jeg startede ud med. Ergo kan man se at sin faktorisering er rigtig.


Svar #2
05. december 2013 af Randkhalil (Slettet)

Okay tror jeg noglelunde har forstået det..
Så når jeg faktoriser det udtryk jeg havde fået givet, bliver det så
(x+y)(x+y) ?

Fordi at: (x+y)(x+y) = x^2 + y^2 + 2xy ... ikke? (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

jo netop helt rigtigt, og så kan du lige fortsætte et trin mere:

(x+y)(x+y)

(x+y)2


Svar #4
05. december 2013 af Randkhalil (Slettet)

okaay super tak!
Det eneste jeg ellers synes som er lidt besværligt, er fortegnene.. 
Jeg bliver i tvivl om det skal være plus eller minus.. du har ikke en god huske regel for det vel?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

se på det dobbelte på produkt af de to led, altså det sidste led med 2xy, står der minus der skal der også stå minus i din faktorisering.

(x±y)2=x2+y2±2xy

(x+y)2)x2+y2+2xy

(x-y)2=x2+y2-2xy

Læg mærke til at der mellem x2+y2 altid er et plus.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2013 af 123434 (Slettet)

5# Meget brugbart


Skriv et svar til: faktoriser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.