Matematik

differentlialigning

06. december 2013 af Randkhalil (Slettet)

i en matematik model kan udviklingen i antallet af guppyer i et bestemt akvarium beskrives ved differentialligningen dP/dt= 0,0015*P*(150-P)

hvor P betegner antallet af guppyer i akvariet til tiden t (målt i uger)
Det oplyses at der fra start sættes i alt 12 guppyer af forskelligt køn i akvariet.

a) Bestem en forskrift for P og bestem den tid t, der går, før akvariet indeholder 80 guppyer.

HJÆÆLP tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

det første du skal gøre at læse hvilken type differentialligning der er tale om.

Der er tale om en logistisk differentialligning med den øvre grænse på 150.

Løsning til denne ligning står på siden http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2013 af mathon

generelt
                                dy/dx = a·y·(M-y)   a,M,y ∈ R+  og y < M
har løsningen
                                               M
                                y = ------------------
                                       1 + C·e-a·M·x
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. december 2013 af mathon

i anvendelse

                               dP/dt = 0,0015·P·(150- P)   a,M,y ∈ R+  og y < M
har løsningen
                                                    150
                                P(t) = -------------------------      
                                           1 + C·e-0,0015·150·t

og

                                                    150
                               P(0) = ------------------------- = 12    
                                           1 + C·e-0,0015·150·0

                              1 + C·1 = (150/12) = 12,5

                              C = 11,5

dvs

                                                   150
                               P(t) = -----------------------
                                          1 + 11,5·e-0,225·t


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2013 af mathon

80 guppyer

                                                150
                               80 = -----------------------
                                          1 + 11,5·e-0,225·t
 

                               1 + 11,5·e-0,225·t  =  150/80 = 1,875

                               11,5·e-0,225·t  = 0,875

                               e-0,225·t = 0,875 / 11,5

                               e0,225·t = 11,5 / 0,875 = 13,1429

                               0,225·t = ln(13,1429)

                               t = ln(13,1429) / 0,225

                              


                              


Skriv et svar til: differentlialigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.