Matematik

Stamfunktion og definitionsmængde

06. december 2013 af mimok (Slettet)

Der er noget mht. definitionsmængde for en stamfunktion, som jeg er usikker på, og gerne vil have afklaret, da det ikke står i en min bog.

En kontinuert funktion g(x) har stamfunktionen G(x)+k, hvordan skrives definitionsmængden for G(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

det skrives bare på klassisk vis:

Dm(G)=


Svar #2
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Tak, hvordan skriver jeg så, at x tilhører intervallet for h?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

hvis du kender intervallet kan du skrive intervallet ved lige efter lighedstegnet i #1. altså f.eks.

Dm(G)εh

ε betyder "element i" .

Er dog lidt usikker på om man bare kan skrive det op på den måde.


Svar #4
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Kan man skrive:

x∈Dm(h) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2013 af LeonhardEuler

Ja, du kan sagtens skrive det, men det giver ikke mening. Du skal skrive Dm(G) ∈ h

Når man skriver denfinitionsmængden af en funktion så gør man det således:

l: f(x) = √x

Dm(f) = [0;∞[

ll:  g(x) = 1/x

Dm(g) ∈  R\0


Svar #6
06. december 2013 af mimok (Slettet)

#5 Mange tak!

Jeg et spørgsmål til, kan du hjælpe mig med det? 

Angiver det ubestemte integral til en funktion f(x) samtlige stamfunktioner til f(x)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2013 af LeonhardEuler

Hvad er din funktion? 

Generelt gælder der

F(x) + k = ∫ f(x) dx


Svar #8
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har ikke lige en funktion i hovedet, men når man finder samtlige stamfunktioner til en funktion f(x) er det så vha. at det ubestemte integral?

Altså er det, det ubestemte integral der er anvendt her:

F(x) + k = ∫ f(x) dx

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. december 2013 af LeonhardEuler

Las os tage et eksempel:

f(x) =  12x3 + 3x2 + 3x + 5

Bestem stamfunktionen (du skal integrere)

F(x) + k =  ∫ f(x) dx =  ∫ 12x+ 3x2 + 3x + 5 dx = 3x4 + x3 + 1,5x2 + 5x + k


Svar #10
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Ja, det forstår jeg godt, er det så det ubestemte integral, du har brugt?


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. december 2013 af LeonhardEuler

Det kaldes at finde den ubestemte integral el. stamfunktionen. Det er to begreber som har samme betydning.

Men ellers Ja


Svar #12
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Okay, mange tak! Jeg blev bare forvirret af min lærerbog, da der i den står:

''En stamfunktion F(x) til funktionen f kaldes også det ubestemte integral af f og skrives med integraltegnet ∫ således:

F(x) = ∫ f(x) dx  ''

- Men de har her ikke nævnt konstanten k, som i 

F(x) + k = ∫ f(x) dx

Så jeg kom i tvivl, om det var det ubestemte integral, man tager, når man finder alle stamfunktioner til en funktion f.


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. december 2013 af LeonhardEuler

Man kan skrive det på begge måder. 

http://da.wikipedia.org/wiki/Stamfunktion


Svar #14
06. december 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Stamfunktion og definitionsmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.