Matematik

Fibonaccifølgen

12. december 2013 af 3gSTX (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej og godaften!

Jeg sidder fast i en vanskelig opgave, der lyder:

Du skal bevise følgende sætning:

Hvis n går op i m, da vil Fn gå op i Fm

Info: n og m angiver n'te og m'te fibonacci-tal. Disse hedder Fn og Fm

Jeg søger hints til løsning. Ved, at jeg skal benytte Binets formel, men kan ikke komme videre herfra.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Binets formel siger, at det n´te fibonaccital kan skrives: Fn = (1/√5)(φn - θn), hvor φ er det gyldne snit givet som den positive af de to løsninger til andengradsligningen: x2 - x - 1 = 0, φ = (1 + √5)/2 og θ = (1 - √5)/2.

Fibonaccirækken er F0 = 0, F1 = 1, F2 = 1, F3 = 2, F4 = 3, F5 = 5, F6 = 8, o.s.v. - og Fn = Fn-1 + Fn-2

Lad m = q n, hvor q ∈ N. Da fås: Fm = (1/√5)(φm - θm) = (1/√5) ((φn)q - (θn)q)

Benyt faktoriseringen: aq - bq = (a - b) (aq-1 + b aq-2 + b2 aq-3 + ... + bq-2 a + bq-1)

Fm = (1/√5) (φn -  θn) ((φn)q-1 + θnn)q-2 + (θn)2n)q-3 + .... + (θn)q-2φn + (θn)q-1)

Fn = (1/√5) (φn - θn)   - hvoraf:

n går op i m ⇒ Fn går op i Fm


Svar #2
12. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

Wow, tak!


Svar #3
12. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#1
 

Lad m = q n, hvor q ∈ N. Da fås: Fm = (1/√5)(φm - θm) = (1/√5) ((φn)q - (θn)q)

Her hvad sker? Kan godt følge dig i, at der står m i stedet for n. Men forstår ikke hvordan det bliver til

(1/√5) ((φn)q - (θn)q)


Svar #4
12. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#1

Og hvor har du faktoriseringen fra? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Faktoriseringen

aq - bq = (a - b) (aq-1 + b aq-2 + b2 aq-3 + ... + bq-2 a + bq-1)

er en generalisering af den kendte kvadratsætning a2 - b2 = (a-b)(a+b), og den vises let ved at gange parenteserne ud.

Hvis m = q·n, er φm = φq·n = (φn)q , osv.


Svar #6
13. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#4

Super, giver god mening så.

#1

Fm = (1/√5) (φn -  θn) ((φn)q-1 + θn(φn)q-2 + (θn)2(φn)q-3 + .... + (θn)q-2φn + (θn)q-1)

Ovenstående forstår jeg godt, da du her bare "nærmest" har sat ind i faktoriseringen

Forstår ikke nedenstående:

Fn = (1/√5) (φn - θn)   - hvoraf:

n går op i m ⇒ Fn går op i Fm


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Udtrykket

 Fn = (1/√5)(φn - θn)

er jo Binet's formel for Fn . Det benyttes også ved

Fm = (1/√5)(φm - θm) ,

og hvis m = q·n , ser man, at Fn = (1/√5)(φn - θn) spaltes ud som en faktor i Fm .


Svar #8
13. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

Tak for hjælpen begge to!

Har nu fået skrevet det rent med tilhørende tekst.

Hvis i har tid, ville det være en kæmpe hjælp, hvis i gad tage et kig på det!


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er ikke kvadratsætningen a2 - b2 = (a-b)(a+b), der benyttes, men dens generalisering

aq - bq = (a - b) (aq-1 + b aq-2 + b2 aq-3 + ... + bq-2 a + bq-1)

der let vises ved at gange parenteserne ud.

Det er lodret forkert at skrive

 m = q·n ⇒ Fm = q·Fn .

Beregningerne viser, at Fn er en faktor i Fm , hvilket var hvad der skulle vises.


Svar #10
13. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

Ok, tak for hurtig respons!


Svar #11
13. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#9

Kan jeg da konkludere opgaven på følgende måde:

Hvis m=q*n da fås

Fn er en faktor i Fm

hvoraf det kan konkluderes, at

Hvis n går op i m, da vil  går op i


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man skal vel også vise, at faktoren

((φn)q-1 + θnn)q-2 + (θn)2n)q-3 + .... + (θn)q-2φn + (θn)q-1)

er et helt tal.


Svar #13
13. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#12
Ok, skal man da indsætte disse φ = (1 + √5)/2 og θ = (1 - √5)/2

og derefter reducere?


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. december 2013 af lfdahl (Slettet)

#13

Helt så enkelt er det desværre ikke. Måske har din lærer en idé.

Et bud: Man kan evt. benytte, at φnθn = (φθ)n = (-1)n.

Det betyder, at problemet er kogt ned til at vise, at φm + θm ∈ Z, for vilkårlige m = n q.

Her kan du så indsætte værdierne for φ og θ:

m = 1: (1 + √5 + 1 - √5)/2 = 1 → OK.

m = 2: ((1 + √5)2 + (1 - √5)2)/22 = 3 → OK.

m = p: ((1 + √5)p + (1 - √5)p)/2p = ...

Der kan sagtens være en anden og mere elegant vej, som jeg ikke har opdaget.


Svar #15
15. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#14 

Ok tak for hjælp! 

Forstår bare ikke hvorfor man kan konkludere:

Når

m = 1: (1 + √5 + 1 - √5)/2 = 1 → OK.

m = 2: ((1 + √5)2 + (1 - √5)2)/22 = 3 → OK.

m = p: ((1 + √5)p + (1 - √5)p)/2p = ...

Da er faktoren ((φn)q-1 + θn(φn)q-2 + (θn)2(φn)q-3 + .... + (θn)q-2φn + (θn)q-1) et helt tal

Hvis m=q*n da fås altså at 

Fn er en faktor i Fm og faktoren er et helt tal

hvoraf det kan konkluderes, at

Hvis n går op i m, da vil Fn gå op i Fm


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv at skrive den besværlige faktor/parentes, lad os kalde den for Sq, ud for forskellige q-værdier:

q = 2:    S2 =  φn + θn

q = 3:    S3 =  (φn)2 + θnφn + (θn)2

q = 4:    S4 =  (φn)3 + θnn)2 + (θn)2φn + (θn)3

... o.s.v.

Antag nu, at vi har vist, at S2 ∈ N, så gælder: S3 = (φn)2 + θnφn + (θn)2 = (φn)2 + (-1)n + (θn)2 ∈ N, - fordi θφ = -1 og (-1)n er et heltal -  og fordi n)2 + (θn) = φ2n + θ2n N.

På samme måde gælder S4φ3n + θ3n + (-1)nn + θn) ∈ N.

Og så fremdeles for S5, S6, ... Dette er ikke noget stringent bevis, men en argumentation for at vores besværlige faktor er et heltal. Der kan sagtens være andre måder at vise det på. Det ville nok være på sin plads at du spurgte din lærer/vejleder om det.


Svar #17
15. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

Ok, men min vejleder må ikke hjælpe med opgavetekniske spørgsmål desværre


Svar #18
15. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

#16
Jeg har fundet en engelsk pdf, hvor de gennemgår beviset for min sætning

nederst på side 37(teorem I)+38+39

http://www.fq.math.ca/Books/Fibonacci-Lucas/chap7.pdf

Først beviser han to teoremer, hvorefter han kombinerer dem i en tredje teorem der netop er min sætning

at hvis n går op i m da vil Fn gå op i Fm

Det ville være en kæmpe hjælp, hvis du kunne prøve og sætte dig ind i det og bagefter forklare det til mig. 

Hvis du ikke har tid til dette, er det selvfølgelig forståeligt.

Ellers tak for god hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Vi kan godt prøve at gå det igennem sammen. Det er nogle udmærkede noter.

M.v.h. lfdahl


Svar #20
18. december 2013 af 3gSTX (Slettet)

Hej Ifdahl

Mange tak. Har fået det skrevet noterne ind på dansk nu. Mit problem grunder, i at jeg ikke kan så hvordan man kan kombinere teorem I og II til teorem III?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.