Matematik

Partialbrøk

12. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Hej :)
Hvordan løser man dette integral vha. partialbrøk:

int(1/((A-x)·(B-x)))

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

1/((A-x)·(B-x)) = (1/(B-A))·(1/(A-x)) + (1/(A-B))·(1/(B-x))


Svar #2
14. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Tak for dit svar, men det skulle gerne give 1/(B-A)·((1/(A-x))-(1/(B-x))). Hvad for en metode benyttes, og hvordan kommer man frem til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo det samme resultat som i #1. Skift fortegnet på det sidste led og sæt (1/(B-A)) uden for parentes.

Man kan benytte denne metode

1/((A-x)·(B-x)) = k1·(1/(A-x)) + k2·(1/(B-x)) ,

hvor man så forlænger brøkerne på højre side, sætter på fælles brøkstreg, og så bestemmer konstanterne k1 og k2 så tælleren svarer til tælleren på venstre side.


Svar #4
14. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Er det muligt, at du kan forklare mig metoden? Jeg forstår det ikke helt. Og har metoden et navn? Jeg forstår ikke, hvordan det er forlængning af brøker. Har det noget med faktorisering at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man forsøger at skrive 

1/((A-x)·(B-x)) = k1·(1/(A-x)) + k2·(1/(B-x))

Forlænger vi brøkerne, får vi

= ( k1·(B-x) + k2·(A-x) ) / ((A-x)·(B-x)) = ( k1B+k2A - (k1+k2)x) / ((A-x)·(B-x)) .

Betingelsen at denne brøk er lig med 1/((A-x)·(B-x)) giver så

k1B+k2A = 1   og    k1+k2 = 0 , dvs

k1 = 1/(B-A) og k2 = 1/(A-B)


Svar #6
14. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Tusind tak for dit svar. Men jeg har lige et par spørgsmål mere. Hvordan kan du sætte et plus i først led, når der står (A-x)·(B-x) i nævneren? Er det ikke k1B+k2A-(k1+k2)x=1? Og er det muligt, at du kan forklare, hvordan man kommer, fra det du har skrevet, til det udtryk jeg ønsker i svar 2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forstår ikke dit spm.

Den første brøk k1/(A-x) for længes med (B-x) til k1·(B-x)/((A-x)(B-x)), og den anden brøk k2/(B-x) forlænges med (A-x) til k2(A-x)/((A-x)(B-x)), hvorefter der sættes på fælles brøkstreg til

(k1(B-x) + k2(A-x)) / ((A-x)(B-x)) = ((k1B + k2A) - (k1+k2)x) / ((A-x)(B-x)) 

der skal være lig med 1 / ((A-x)(B-x)) .

Man finder så, at k1 = 1/(B-A) og k2 = 1/(A-B) , hvorfor

1/((A-x)(B-x)) = (1/(B-A))·(1/(A-x)) + (1/(A-B))·(1/(B-x)) = (1/(B-A))·((1/(A-x) - 1/(B-x))

Du bør kunne se, at 1/(B-A) = -1/(A-B) .


Svar #8
15. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Hvad er grunden til, at man ganger konstanterne k1 og k2 på udtrykket? Og hvorfor gør man det helt præcist?


Svar #9
15. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Og hvordan kan du ud fra k1B+k2A=1 komme frem til at k1=1/(B-A) og det samme for k2?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs #5. Man forsøger at skrive 1/((A-x)·(B-x))  på formen k1·(1/(A-x)) + k2·(1/(B-x)) .ved at forlænge de to brøker og sætte på fælles brøkstreg, når man frem til, at der skal gælde

(k1B + k2A) - (k1+k2)x = 1

opfyldt identisk for alle x. Deraf får man så, at

k1B + k2A = 1 og k1+k2 = 0 ,

og man løser så det ligningssystem med 2 ligninger og 2 ubekendte.

Prøv at læse forklaringerne givet ovenfor og gå dem omhyggeligt igennem.


Svar #11
16. december 2013 af klovnen123 (Slettet)

Tak for din hjælp, men jeg har endnu et spørgsmål, jeg håber, du vil se på:

Løsningen til Int(((1/(A-x))-(1/(B-x))) med indsættelse af grænserne x og 0 får jeg til at give ln(B-x)-ln(b)+ln(A)-ln(A-x), men jeg mangler et minus foran ln(B-x), da det gerne skulle give ln(A/(A-x))-ln(B/(B-x)). Er det muligt, at du kan forklare mig mellemregningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Dit udtryk er jo det samme som facitlistens, da ln(B-x) - ln(B) = -( ln(B) - ln(B-x)) = -ln(B/(B-x)) . Benyt de kendte regneregler for logaritmer.


Skriv et svar til: Partialbrøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.