Psykologi

Analyse af case i Psyk B. - Hvordan?

16. december 2013 af linekalstad (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er igang med at skrive SSO i Psykologi.

Jeg skriver om kognitiv terapi og emotionel ustabil personlighedsstruktur (borderline), og skal analysere denne case: http://politiken.dk/kultur/boger/interview_boger/ECE79678/at-holde-cirklen-intakt/

Jeg skal tage udgangspunkt i min redegørelse om, hvad der kendetegner personer med borderline og mulige årsager til udviklingen af borderline. Udover det har jeg også redegjort for den kognitive terapi. Jeg er virkelig i tvivl om HVORDAN man analysere i psykologi, da det ikke er noget vi har haft ret meget om i undervisningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af 123434

Kognitiv terapi

"Kognitiv terapi er en terapiform, som fokuserer på, hvad patienten tænker om sig selv og sine vanskeligheder. Metoden har specielt været brugt ved depression og angst, men kan også bruges til en række andre psykiske problemer

Teknikken blev opfundet af psykiateren Aron T Beck i 50’erne og fokuserer på, at mennesker, som bliver deprimerede, oftest har en tendens til at tænke negativt om sig selv og fortolke det de oplever og ses på en for dem selv negativ måde. De føler, de ikke kan slå til, og måske, at de er moralsk forkastelige, og glemmer let de positive sider, der trods alt er. De føler også ofte, at andre ser ned på dem og undgår dem. Mennesker der har angst, har også mange tanker om sig selv, som forstærker angsten. De undgår bestemte situationer, fordi de tænker, at de sikkert får angst, og heraf følger, at de også føler, at de ikke mestrer ret mange situationer særligt godt. 

Oftest tager terapeuten og patienten udgangspunkt i at udforske, hvilke tanker eller forestillingsbilleder der udløser de negative reaktioner. Der lægges vægt på at finde alternative fortolkningsmuligheder, som kan erstatte dem, der udløser de negative følelser. Man tager udgangspunkt i de positive sider og færdigheder, patienten har, men som hun slet ikke kan få øje på i alt det negative. De negative tanker, patienten har om sig selv, har ofte rod i tidligere oplevelser og erfaringer. "

Ved kognitiv terapi arbejders der med klientens tanker og føleser

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/kognitivterapi.htm


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2013 af 123434

Borderline/emotionel ustabil personlighedsstruktur

Voldsomme følelsesmæssige reaktioner

Ustabile forhold til andre-kan være afhængige af en person den ene dag og tage afstand til vedkommende 2 dage senere

Splitting:enten er noget sort/hvidt eller godt/dårligt, hvor personen svinger mellem disse 2 opfattelser. Patienten idealiserer nogle mennesker og devaluerer andre. 

Impulsivitet:kan ikke overskue konsekvenserne af, hvad patienten gør. Borderline patienter har også svært ved at styre deres temperament

Borderline udvikles i barndommen. Problematisk forhold til forældre, omsorgsvigt, fysisk og psykisk misbrug, overgreb kan være medvirkende til at en person udvikler borderline.


Svar #3
19. december 2013 af linekalstad (Slettet)

Det var ikke hjælpe til redegørelse, men hjælp til HVORDAN man analyserer i psykologi,og hvordan man griber en case an. :) 


Skriv et svar til: Analyse af case i Psyk B. - Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.