Matematik
Omskrivninger
Jeg skal forklare trinene for disse omskrivninger, og jeg er kommet til et punkt, hvor jeg er gået i stå, da jeg ikke kan se, hvad man har gjort.

Hvad gør man for at komme fra (3) til (4)? Jeg har prøvet at integrere i (3), men jeg kan ikke få det, der står i (4). Er der en der kan fortælle, hvad det er, jeg skal gøre?
Svar #1
17. december 2013 af lfdahl (Slettet)
I (4) har noterne kun angivet et ubestemt integrale (integrationskonstant k og uden grænser). Du har ret i, at det er lidt forvirrende:
0∫x([A]0 - x)-1dx = [-ln([A]0 - x)]0x = -ln([A]0 - x) - (-ln([A]0) = ln([A]0)-ln([A]0 - x) = ln([A]0/([A]0 - x))
do. for integralet: 0∫x([B]0 - x)-1dx = ln([B]0/([B]0 - x))
(4) burde være skrevet således:
(1/([B]0 - [A0]))·[ln(1/([A]0 - x)) - ln(1/([B]0 - x))]0x
Der burde også være skelnet mellem integrationsvariablen x og integralgrænsen x. Det kan også forvirre.
Jeg burde have skrevet dette i latex, men min editor virker pt. ikke. Beklager den omstændelige notation...
Svar #3
17. december 2013 af mimok (Slettet)
#1 og #2 mange tak for svar! Jeg tror, at jeg har forstået #1, jeg prøver lige, at forstå mathons udledning.
Kan I også forklare mig, hvordan man kommer fra (4) til (5)? Den har jeg heller ikke kunnet gennemskue. Eller står den #1?
Svar #4
17. december 2013 af mimok (Slettet)
#1 Da (4) burde være: (1/([B]0 - [A]0))·[ln(1/([A]0 - x)) - ln(1/([B]0 - x))]0x (jeg kalder den (4.1), så giver det ikke mening, at man integrerer led vist i (3), gør det?
For (2) til (3) sættes 1/([B]0 - [A]0) uden for integraltegnet, da den er en konstant, og derved fås:
1/([B]0 - [A]0)·0∫x([A]0 - x)-1-([B]0 - x)-1dx
Herefter kan jeg omskrive til (4.1), dvs. jeg behøver ikke at integrere led vist?
Svar #5
17. december 2013 af lfdahl (Slettet)
#3-4
Det står helt frit, om du vil integrere ledvist eller ej, da integrationsgrænserne er de samme. Jeg har taget mig den frihed først at integrere ledvist og derefter (i 4.1) at samle stamfunktionerne under ét.
Din overvejelse fra (2) til (3) er korrekt.
Overgangen fra (4) til (5) er forklaret i #1.
Svar #6
17. december 2013 af mimok (Slettet)
#5 Mange tak for hjælpen! Vil du også hjælpe mig med (1) til (2)? Jeg troede, at jeg havde regnet den rigtigt, men jeg var kommet til at skrive forkert under en af mine udregninger, efter at have rettet fejlen, kunne jeg ikke få det til at gå op.
Skriv et svar til: Omskrivninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
