Kemi

Hjælp til kemi :)

30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kalk som aflejres i fx elkedler og kaffemaskiner består af calciumcarbonat, CaCO3. Dette fjernes som bekendt med afkalkningsmidler. De fleste midler indeholder blot eddikesyre eller lignende syrer i en passende fortynding.

Hvis man anvender 32% eddikesyre ('de grønne flasker') fortynder man typisk 1:5, ved at hælde 50 mL eddikesyre ned i 200 mL vand. 32% eddikesyre indeholder ca 4.2 mol/L. Her er reaktionsligningen for afkalkningsprocessen:

CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (aq) --> Ca2+ (aq) + 2 CH3COO- (aq) + H2CO3 (aq)

Under den forudsætning at alle eddikesyremolekyler reagerer med kalk, hvor stor en masse kalk kan så fjernes?

1) 5,4 g
2) 8,3 g
3) 11,0 g
4) 12,2 g

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Beregn antallet af mol eddikesyremolekyler i 50mL 32% eddikesyre. Benyt reaktionsligningen til at beregne antallet af mol CaCO3 , der reagerer, og beregn så massen af den mængde CaCO3 .


Svar #2
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Tak


Svar #3
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

så 0,05L * 4,2 mol/L = 0,21 mol

også er jeg lost.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er da en rigtig dårlig ide at gå i gang med lektierne uden at have det nøvendige undervisningsmateriale til rådighed. Men du kan nu sagtens google dig til de oplysninger, der skal benyttes. Måske har du også glemt, hvordan det gøres?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad forstår du så ikke nu?


Svar #6
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Benyt reaktionsligningen til at beregne antallet af mol CaCO3 , der reagerer, og beregn så massen af den mængde CaCO3 

Det er det her jeg ikke forstår..

Spørgsmål: reagerer eddiksyre 1:1 med kalk?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Reaktionsligningen, som du har anført i #0, fortæller, at 1 molekyle CaCO3 reagerer med 2 molekyler CH3COOH .


Svar #8
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Beregn pH i en flaske flydende afløbsrens, hvor koncentrationen er 4,0 mol/L.

Her skal man bare sige -log(4) ikke for at finde pH :) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skifter lige pludselig opgave. Af hvad er det, at koncentrationen er givet for? Benyt definitionen for pH.


Svar #10
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Okay, jeg forstår det så følgende... 

0,05L * 4,2 mol/L = 0,21 mol

m(CH3COOH) = n(CH3COOH)*m(CH3COOH)
60,052*0,21 = 12,61g

12,61 * 2 = 25,22184 g / 2 = m(CaCO3)

Er dette korrekt ellers forstår jeg ikke? og det giver ikke det det skal give hvis det er d: så sikkert ikke haha :D


Svar #11
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

#9
 

#8

Du skifter lige pludselig opgave. Af hvad er det, at koncentrationen er givet for? Benyt definitionen for pH.

Jeg har skrevet alt information om opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Antallet af mol eddikesyremolekyler er 0,21 mol. Derfor er antallet af mol CaCO3 0,21/2 mol = 0,105 mol. Beregn så massen af 0,105 mol CaCO3 .


Svar #13
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Ahhh okay tak :DD <33333 

HA ET RIGTIGT GODT NYTÅR!!!! Er min anden opgave altså 8 rigtig? 


Svar #14
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Ahva.. det giver 10,50... hmm heller ikke rigtigt s: 


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

ca. 4,2 mol/L er jo ikke en særlig præcis angivelse, der kan retfærdiggøre et resultat med 3 betydende cifre.


Svar #16
30. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

#15
 

#14

ca. 4,2 mol/L er jo ikke en særlig præcis angivelse, der kan retfærdiggøre et resultat med 3 betydende cifre.

Så er svaret vel 11 d; ? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. december 2013 af mathon

32% eddikesyre har densiteten 1,0405 g/mL    (opslag)
M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({2,4,2}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 60.052 g/mol

32% eddikesyres molaritet
                                               c = 0,32 • (1040,5 g/L) / (60,052 g/mol) = 5,545 M

50 mL 32% eddikesyre
indeholder
                                               n = (0,050 L) • (5,545 mol/L) = 0,27725 mol ren eddikesyre
               

M(CaCO3) = sum({1,1,3}*{40.078,12.011,15.999}) g/mol = 100,086 g/mol

                                     CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (aq)  --->  Ca2+ (aq) + 2 CH3COO- (aq) + CO2 (g) + H2O (l)
ækvivalente stofmængder       1 mol                     2 mol
                                     100,086 g             2 mol  
                                      50,043 g              1 mol  
                              0,27725·(50,043 g)      0,27725 mol  
                                      13,874 g           0,27725 mol

medens ca.-beregningen
50 mL 4,2 M eddikesyre indeholdende
                                     n = (0,050 L) • (4,2 mol/L) = 0,21 mol ren eddikesyre
giver
                                     CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (aq)  --->  Ca2+ (aq) + 2 CH3COO- (aq) + CO2 (g) + H2O (l)
ækvivalente stofmængder       1 mol                     2 mol
                                     100,086 g             2 mol  
                                      50,043 g              1 mol  
                                0,21·(50,043 g)        0,21 mol  
                                      10,509 g          0,21 mol


Skriv et svar til: Hjælp til kemi :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.