Matematik

optimering

08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Jeg har et problem med den vedhæftet opgave. 

jeg skal beregne beholderens rumfang, som jeg har gjort på følgende måde man er usikker

Jeg har taget rumfang for en kugle og plusset med rumfang for en cylinder. vi får hele beholderens højde at vide, som er 5, hvilket også er vores diameter. vores radius bliver så 2.5. 

V = 4/3 * pi *2,53 /2 + pi *2,52*2 = 71,9.

Men jeg er ikke sikker på om det er rigtigt. 

Vedhæftet fil: Udklip 2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke rigtigt. Det er oplyst, at

h + r = 5 ,

dvs h = 5 - r.

Derfor er beholderens rumfang

V = (1/2)·(4π/3)·r3 + π·r2·h = (2π/3)·r3 + π·r2·(5 - r) = 5πr2 - (π/3)·r3


Svar #2
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#1

jeg forstår ikke din udregningsmetode, da du ikke divider med 2 ved kuglens formel og får det til 2pi/3. 

Du får ikke et tal, men derimod en formel, hvor vi ikke ved hvad r er. 

Kan du forklare det dybere


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bidraget til det samlede rumfang fra halvkuglen er da netop (1/2)·(4π/3)·r3 .

I #1 efterviste jeg udtrykket for V , som man skal gøre rede for i opgaven.

Hvis man kender h, kender man også r, da r+h = 5 dm .

I opgavens første spm er h = 2, hvorfor r = 3, og man kan så beregne beholderens rumfang.

Til sidst skal man finde maksimum for funktionen V(r) .


Svar #4
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#3

(2π/3)·r3 + π·r2·(5 - r) = 5πr2 - (π/3)·r3

Jeg får det ikke til det, men 5πr2 - (π*r3)/3

Hvad kan det skyldes


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo det samme udtryk.

 5πr2 - (π/3)·r3 =  5πr2 - π·r3/3 .


Svar #6
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#5

er det lige meget om 3 er inde i parentes. i dit udtryk står r3 udenfor parentes, men i mit udtryk står r3 i tæller med pi 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo ligegyldigt, i hvilken rækkefølge man angiver faktorerne i et produkt.


Svar #8
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#7

Jeg får rumfanget til at være 113,1. kan det passe.

For at finde maksimum finder jeg den afledet funktion -3.14*r^2+31.42 r. Men når jeg skal beregne V'(r) = 0 vil geogebra ikke beregne det


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er det korrekte rumfang for h = 2.

Til sidst skal man løse ligningen V'(r) = 0 , dvs ligningen

10πr - πr2 = 0 .

Det behøver man da ikke regnemaskine for at løse. Faktoriser og benyt nulreglen:

r·(10 - r) = 0

Benyt, at 0 < r ≤ 3 , og find så maksimum for V(r) på dette interval.


Svar #10
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#9

Jef får r til at være 0 og 10 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Man skal finde maksimum på intervallet ]0;3] .


Svar #12
08. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#11

Tusind tak for hjælpen.

Jeg er lidt usikker med intervallet. Betyder det at r kan være større end 0 men mindre eller lig med 3. Men de r-værdier jeg får er jo 0 og 10, hvilket ikke ligger i intervallet. 


Svar #13
19. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

Her er grafen

Vedhæftet fil:Udklip 6.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #14
19. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man har

V(r) = 5πr2 - (π/3)·r3

og dermed

V '(r) = 10πr - πr2 = πr·(10 - r) .

Da grafem for V '(r) er en parabel med toppunkt i r = 5 or rødder i r = 0 og r = 10, er V '(r) > 0 på hele intervallet ]0;3] , og V(r) er derfor strengt voksende på intervallet ]0;3] . Funktionen V(r) antager derfor sit maksimum på intervallet ]0;3] for r = 3 . Dette fremgår også tydeligt af den vedhftede graf i #13.


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.