Fysik

Opgavespørgsmål

08. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Ved henfald af Ba - 137 udsendes der gammastråling med fotonenergien 0,662 MeV. 

a. omregn fotonenergien til joule. 
b. Beregn en fotons bevægelsesmængde. 

Er der nogen som kan hjælpe mig med opgave b? 

tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

a. Benyt omregningsfaktoren mellem MeV og J.

b. Fotonens bevægelsesmængde (impuls) er p = h/λ .


Svar #2
08. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

h = Plancks konstant ikke?  men hvad med λ ? hvilket tal skal der skrives her 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, h er Plancks konstant, og λ er bølgelængden. Fotonens energi er E = h·f og c = λ·f , så

p = h·f/c = E/c .


Svar #4
08. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

undskyld jeg er lidt blank, men har ikke haft fysik længe. 

Hvad er f? frekvensen?   og c er det ikke lysets hastighed? :) 

så hvordan kommer jeg helt præcis frem til lamda? er forvirret :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, f er frekvensen og c er lyshastigheden. Der gælder sammenhængen mellem f og λ at de er omvendt proportionale, og at c = λ·f som nævnt i #3. Derfor er

p = h/λ = h·f/c = E/c ,

hvor E er fotonenergien.


Svar #6
08. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

okay.. så svaret er faktisk 

0,662 MeV / 2,99792458 * 108 m/s ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, men det skal jo så regnes færdig.


Svar #8
08. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Hvordan det?  er det pga. enhederne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja.


Svar #10
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Kan du give mig et hint til hvordan jeg skal gøre det??


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Omregn MeV til J. Benyt, at 1 MeV = 1,602·10-13 J .


Svar #12
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Jeg har fået det til 1,60214733·10-13 J

Det var opgave a som jeg havde lavet. Men hvordan skal det omregnes og til hvad til det kan være "overens" med m/s ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er nu ikke svaret i opg a). Men svaret i a) er allerede fotonenergien i J, der så skal divideres med c for at finde bevægelsesmængden.


Svar #14
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Hm... så svaret i a er : 

(1,60214733·10-13 J) · 0,662 = 1,060524 · 10-13   J  ??? 

Og derefter 1,060524 · 10-13 J / 2,99792458 * 108 m/s ?? 

Eller hvad?? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja. Det sidste skal jo så regnes færdig.


Svar #16
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Det er jo det jeg ikke forstår hvordan..  jeg har prøvet at kigge på bogen og søge lidt på nettet men kunne ikke komme frem til noget


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du skal jo færdigregne divisionen af de to tal.


Svar #18
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

det får jeg til 3,53752728 · 10-22     

Det jeg ikke helt kan komme frem til er hvad enheden så bliver her. altså fra J til m/s ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er en størrelse med enhed, og så mange betydende cifre er der ikke belæg for i opgaven.


Svar #20
09. januar 2014 af Susanna4578 (Slettet)

Så det du siger, er at der ikke skal være enhed på resultatet?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.