Andre fag

Nyttemaksimering

12. januar 2014 af Parq - Niveau: Universitet/Videregående

Hej
Jeg skal undersøge hvor meget forbruger A og B vil købe af vare 1 og 2. Jeg har initialbeholdningerne opgivet og priserne på varerne:

A har 6 enheder af vare 1 og 4 enheder af vare 2

B har 3 enheder af vare 7 og 3 enheder af vare 2

indkomsterne har jeg fået til a: m= 28, b:m=15

jeg har her brugt l'agrange metoden, og holdt x1 og x2 som ubekendte, akkurat som jeg normalt vil gøre.

Men jeg bliver helt i tvivl her når jeg får, at forbruger A vil købe x1=7 og x2=4 og B vil købe x1= 4 og x2=2. Dvs. samlet set er der w1=7+4 = 11 og w2= 4+ 2 =6. Hvilket ikke passer til hvad der oprindeligt er i økonomien. Det skal jo være sådan, at forbrugerne bytter frem til det optimale. I starten var der w1= 9 og w2= 7 ... hmm? :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af Walras

Du må have regnet forkert. Skriv dine beregninger ned, så vi kan rette dem. Uden nyttefunktionerne er det desuden umuligt for andre at udregne de korrekte resultater.

Matematikeren hed Lagrange.


Svar #2
12. januar 2014 af Parq

Okay - det er i en bytteøkonomi, men her kommer udregningerne:

prisen på vare 1 er 2  og prisen på vare 2 er 4

Inkomsten:
A: M=6 * 2 + 4 * 4 = 28,  B: M = 3 * 2 + 3 * 4= 15

I optimum fås MRS = x1 /x2 = p1/p2, 
så i forbruger As tilfælde fås: X2 = 2/4 X1  hvilket jeg indsætter i   2*X1+ 4*X2 = 28 =>  2*X1 + 4*(2/4)X1 = 28

<=> 4X1= 28 <=> X1= 28/4 = 7 og X2 = (2/4) * 7 = 4

Forbruger B i optimum:

2*X1+4*(2/4)X1= 15

<=> 4X= 15 <=> X1 = 4 og X2 = (2/4) * 4 = 2

 

 


Svar #3
12. januar 2014 af Parq

nyttefunktionerne er:

For A: UA(X1A,, XB2) = X1A* X2A

 For B: UB(X1B,X2B) = (X1B) * (X2B)2

Men nu tænker jeg self på, at MRS = MU1/MU2 hvilket ikke er lig X1/X2 , :S men er det ellers den rette tilgang?


Svar #4
12. januar 2014 af Parq

Det er selvfølgelig fordi jeg har rodet helt rundt i det hele, det er ikke Lagrange jeg er igang med. Jeg forsøger lige at løse den igen


Svar #5
12. januar 2014 af Parq

Nu har jeg prøvet med Lagrange metoden, og det virker også til at være forkert... :S Forstår ikke hvordan jeg skal finde det mest optimale for begge forbruger i en bytteøkonomi? :S


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. januar 2014 af Walras

Dine priser skaber ikke en ligevægt. Prøv at udregne det hele med p2 som numeraire:

Find Walras-ligevægten, dvs. xA*(p,w)=(xA1*,xA2*) og xB*(p,w)=(xB1*,xB2*), så

xA1*+xB1*=wA1+wB1

xA2*+xB2*=wA2+wB2,

hvor xA*(p,w) og xB*(p,w) er den optimale efterspørgsel givet prissystemet p1.

Individ A:

MRS12=p1 <=> xA2*/xA1*=p1<=> xA2*=p1xA1*,

som indsættes i budgetbetingelsen, så

p1xA1+xA2=p1wA1+wA2 => p1xA1*+p1xA1*=p1wA1+wA2 <=> 2p1xA1*=p1wA1+wA2 <=>

xA1*=(1/2)(p1wA1+wA2)/p1

xA2*=(1/2)*(p1wA1+wA2),

hvor xA2* følger direkte ved indsættelse. xA1* og xA2* er efterspørgselsfunktionerne, der optimerer individ A's nytte givet p1

For øvelsens skyld, regn nu selv ud for individ B. Du skal gerne få

xB1*=(1/3)(p1wB1+wB2)/p1

xB2*=(2/3)*(p1wB1+wB2).

Indsæt da i

p1xA1*+p1xB1*=p1wA1+p1wB1 <=>

p1(1/2)(p1wA1+wA2)/p1+p1(1/3)(p1wB1+wB2)/p1=p1wA1+p1wB1 <=>

(1/2)(p1wA1+wA2)+(1/3)(p1wB1+wB2)=p1wA1+p1wB1 <=>

(1/2)p1wA1+(1/2)wA2+(1/3)p1wB1+(1/3)wB2=p1wA1+p1wB1 <=>

p1=[(1/2)wA2+(1/3)wB2]/[(1/2)wA1+(2/3)wB1],

hvilket med tal indsat er

p1=[(1/2)*4+(1/3)*3]/[(1/2)*6+(2/3)*3]=[2+1]/[3+2]=3/5.

Dermed fås 

xA1*=(1/2)(p1wA1+wA2)/p1=(1/2)((3/5)*6+4)/(3/5)=6,33

xA2*=(1/2)*(p1wA1+wA2)=(1/2)((3/5)*6+4)=12/10+2=3.8

xB1*=(1/3)(p1wB1+wB2)/p1=(1/3)((3/5)*3+3)/(3/5)=2.66

xB2*=(2/3)*(p1wB1+wB2)=(2/3)*((3/5)*3+3)=3.2

Da det skal være en mulig økonomisk tilstand, tjekker vi, at efterspørgslen svarer til udbuddet

xA1*+xB1*=6.33+2.66=9

xA2*+xB2*=3.8+3.2=7


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. januar 2014 af Walras

Rettelse: Det havde nok været mere elegant at skrive:

Udregn da

(1/2)(p1wA1+wA2)/p1+(1/3)(p1wB1+wB2)/p1=wA1+wB1 <=>

(1/2)wA2/p1+(1/3)*wB2p1=(1/2)wA1+(2/3)wB1

p1=[(1/2)wA2+(1/3)wB2]/[(1/2)wA1+(2/3)wB1],

hvilket med tal indsat er

p1=[(1/2)*4+(1/3)*3]/[(1/2)*6+(2/3)*3]=[2+1]/[3+2]=3/5.

i stedet for "Indsæt da i....."


Svar #8
12. januar 2014 af Parq

Okay, jeg har regnet på det og fået Forbruger A køber: (1/2) * (28/2) = 7 enheder af vare 1 og (1/2)*(28/4)=3,5 enheder af vare 2

og Forbruger B køber (1/3)*(18/2) = 3 enheder af vare 1 og (2/3)*(18/4)=3 enheder af vare 2.

Men jeg forstår ikke helt det sidste led, altså hvorfor man skal gøre det.:

xA1*=(1/2)(p1wA1+wA2)/p1=(1/2)((3/5)*6+4)/(3/5)=6,33

xA2*=(1/2)*(p1wA1+wA2)=(1/2)((3/5)*6+4)=12/10+2=3.8

xB1*=(1/3)(p1wB1+wB2)/p1=(1/3)((3/5)*3+3)/(3/5)=2.66

xB2*=(2/3)*(p1wB1+wB2)=(2/3)*((3/5)*3+3)=3.2

Fra hvor du skriver "indsæt da" , er det ikke (7;3,5) og (3,3) der er det optimale for forbruger A og B ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. januar 2014 af Walras

Se lige rettelsen om "indsæt da".

Problemet er, at priserne p1=2 og p=4 ikke skaber en ligevægt. Ved de priser vil forbrugerne ganske rigtigt ønske at forbruge (7;3.5) og (3,3), men udbuddet er kun (9;7). Det er ikke en mulig økonomisk tilstand. Priserne er ikke ligevægtspriser. Den relative pris p1/p2=2/4=1/2 bliver nødt til at stige, før udbud og efterspørgsel clearer markederne.


Svar #10
12. januar 2014 af Parq

Nå okay! Nu er jeg helt med


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2014 af Walras

Var priserne opgivet i opgaven?


Skriv et svar til: Nyttemaksimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.