Matematik

Tangenter

15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min opgave ser ud som vedhæftet, men jeg er ikke intresseret i en løsning som sådan. Blot en fremgangsmåde. Har nemlig været en af dem der har lagt med rigtig god influenza, hvilket betød jeg missede delen af at forstå tangenter i forhold til grafer. Nogen der kan hjælpe mig på vej? Forklaringen må gerne være så detaljeret som mulig, for jeg er på bar bund - har nemlig desværrer en matematik bog der ikke er helt forståelig. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen f '(x0) = 11 .


Svar #2
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

som nævnt for oven, er jeg ikke sikker på, at jeg har så nemt ved at forstå. Jeg ved hvad f'(x) er, men hvad er f'(x0)? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

x0 er blot en betegnelse for de x-koordinater, der opfylder den ligning. Hvis du hellere vil kalde dem noget andet, er det da helt i orden.


Svar #4
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

Det har jeg forstået, men hvordan løser jeg den? at løse ligningen f'(x0)=11, er det at bruge sekanthældningen eller? jeg kunne rigtigt godt bruge en formel. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man differentierer funktionen f(x) og benytter forskriften for f '(x) til at løse ligningen f '(x) = 0 .

Da f(x) = x3 - 3x2 +2x er et polynomium af 3. grad, vil f '(x) være et 2.-gradspolynomium.


Svar #6
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

Det giver mig minus 30, hviket får mig til at rynke lidt på næsen, for det kan da ikke være rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, dit resultat er ikke rigtigt.

Man differentierer først funktionen f(x), dvs f '(x) = 3x2 - 6x +2 , og løser så ligningen f '(x) = 0 , dvs.

3x2 - 6x +2 = 0 .

Beregn diskriminanten, og benyt så rodformlen.


Svar #8
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

Det er lige præcis det jeg har gjort.men det er netop der, at den går hen og bliver - 30. Åh det her er jo irriterende. tror det er mig, der ikke er i stand til at finde rundt i mit CAS program haha :)


Svar #9
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

#7
- det jeg skriver er (-6)-4*3*2 som bliver ligemed -30. 
fjerner jeg minus foran seks, så bliver det -18, men selv dette kan jo ikke bruges :s


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du skal benytte det korrekte udtryk for diskriminanten

d = b2 - 4ac = (-6)2 - 4·3·2 = 36 - 24 = 12 .


Svar #11
15. januar 2014 af rikke0505 (Slettet)

#10 Tak for din tålmodighed! Det hele gik op nu ;) Jeg skal være bedre til at ligge sådan noget her fra mig, tidligt på dagen, i stedet for ikke at kunne give slip igen og lave en masse "søvnige fejl", haha. Tusinde tak for din hjælp, den er så evigt husket! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skal også træne lidt i det danske med hvor man bruger "ligge" og hvor man bruger "lægge".


Skriv et svar til: Tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.