Matematik

Egenværdiproblem

21. januar 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Nogen der kan hjælpe mig igang med denne opgave? allerede ved del a er jeg ikke helt med på hvordan del a) skal løses.

Vedhæftet fil: opgave1 .jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis λ = 0 skal være en egenværdi, skal X(x) være en løsning til differentialligningen

X'' = 0 , dvs

X(x) = ax + b .

Her er X(0) = b , X'(0) = a, X(1) = a+b , og X'(1) = a.

Hvis randværdierne skal være opfyldt, skal der gælde

c1·b + a = 0 , og d1·(a+b) + a = 0


Svar #2
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

Du siger X(x) skal være en løsning til differentialligningen X''=0

er din X(x) den samme X(x) som du skriver på linje 3?


Svar #3
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

nååårh du har bare sat lambda =0  ind .. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, hvis λ = 0 , reduceres differentialligningen til X'' = 0 .


Svar #5
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

hvor kommer X(x)=ax+b fra?


Svar #6
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

er det fordi ax+b differentieret to gange giver 0?


Svar #7
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

Men når vi så har 

c1·b + a = 0 , og d1·(a+b) + a = 0

så kan c1 og d1 jo ikke være 0. så det er enten a eller b, eller begge. Men hvordan viser jeg det?

kan jeg sige, at jeg isolerer b i c1·b + a = 0, og får b=-a/c1

det sætter jeg så ind i  d1·(a+b) + a = 0 og får  d1·(a-a/c1) + a = 0

her skal a være 0 hvis betingelsen skal opfyldes. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.

#7

Af

c1·b + a = 0 , og d1·(a+b) + a = 0

får man så

c1 = -a/b og d1 = -a/(a+b)

og dermed

-c1 + d1 = (a/b) - a/(a+b) = (a2 +ab-ab)/(b(a+b)) = a2/(b(a+b)) = c1·d1 .

Det er oplyst, at c1 ≠ 0 og d1 ≠ 0 .


Svar #9
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

fint. med hensyn til spørgsmål b, er det så meningen at jeg skal prøve at sætte et tal ind randbetingelserne, eller skal jeg løse ligningen med lambda =0?


Svar #10
21. januar 2014 af teamwork (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal finde et sæt af værdier (c1,d1) for hvilket problemet (1) kun har løsninger for λ > 0 .

Hvis λ < 0 er den fuldstændige løsning til differentialligningen X(x) = c·e(√(-λ))x + d·e-(√(-λ))x .

Hvis λ > 0 er den fuldstændige løsning til differentialligningen X(x) = c·cos((√λ)x) + d·sin((√λ)x) .

Prøv ved at arbejde med randbetingelserne at bestemme et sæt (c1,d1) så der ikke er nogen løsning for λ < 0 .


Skriv et svar til: Egenværdiproblem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.