Matematik

Opgaveberegning?

23. januar 2014 af Paulaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har en opgave som jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe an :(

Til opgaven skal bruges det vehæftede bilag

..

Ifølge EU må der tilsættes op til 5 mg fluor pr. kg. mælkevarer til salg i skoler. (Denne tilladelse gælder ikke Danmark.)

Vi antager, at der er tilsat 5 mg/kg letmælk. Et barn på 6 år drikker hver dag 2 deciliter letmælk i skolen. Hun bor i et område, hvor der er 0,1 ppm F- i drikkevandet.

a)       Er der nogen fare for forgiftning (akut og/eller kronisk) af den pågældende mængde?

b)      Kan det ud fra et cariesforebyggende synspunkt forsvares, at barnet indtager denne mængde F- ?

Mange tak på forhånd :)

Vedhæftet fil: Bilag.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn barnets daglige fluorindtag, fra mælk, far føde og fra anden væske. Sammenlign dette med sikkerhedsgrnserne pr dag beregnet for barnets vægt.


Svar #2
23. januar 2014 af Paulaaa (Slettet)

Hmmm , har stadig lidt svært ved det.

Det er alle de enheder der forvirrer mig.

1 kg = 10 dl

så hun indtager 2 mg fra de 2 dl mælk

Ellers får hun fra føde (0,2  mg F-) og hun indtager en væske mængde på 0,7 l som (som indeholder  0,1 ppm F- i drikkevandet)

Hvordan kommer jeg videre herfra? der er 0,1 ppm i drikkevandet (anltså antal mg pr. liter vand). Hvor mange er der så i 0,7 l?

Vi ved at vi skal dividere med 19 (da hun vejer 19 kg)

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

2 dl er (1/5) af 1 liter, der kan antages at veje 1 kg, så de 2 dl indeholder 1 mg.

Fra fast føde indtager hun 0,2 mg.

De 2 dl mælk er vel en del af det daglige væskeindtag, så der er 0,5 l tilbage , der vejer 0,5 kg og derfor indeholder fluormængden 0,5kg·0,1·10-6 = 0,05 mg.

I alt ca 1,25 mg F for en legemsvægt af ca 20 kg, dvs 0,0625 mg/kg/dag


Svar #4
23. januar 2014 af Paulaaa (Slettet)

#3

Mange tak for hjælpen.

Nu forstår jeg det meget bedre.

Det eneste jeg er lidt i tvivl om er hvorfor du skriver 0,5kg·0,1·10-6 = 0,05 mg

hvorfor skriver du det jeg har markeret med "fed" , hvis man gange tallene med det giver det jo et meget lille tal?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

ppm = parts per million


Skriv et svar til: Opgaveberegning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.