Matematik

andengradsligning

27. januar 2014 af SSunshine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP. Jeg har brug for hjælp til nogle opgaver.

Lærer Andersen ønsker, at hans klasse skal løse en andengradsligning, der har rødderne

1/2 og 1/3

Hvordan kan sådan en andengradsligning se ud?

Indtil videre har jeg gjort således:

a(x-r1)(x-r2)

1(x - 1/2)(x - 1/3)

x2(-1/3x - 1/2x + 1/6)

x- 5/6x + 1/6

d= -(5/6)2 - 4 * 1 * 1/6 = ?

Jeg får diskriminanten til at være negativ. Hvad har jeg gjort forkert?

2. Angiv derefter en andengradsligning, hvis rødder er 2 større end rødderne i x2+2x-15=0

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2014 af peter lind

x2(-1/3x - 1/2x + 1/6) er noget sludder

d= (.-5/6)2-4*1*1/6


Svar #2
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

Hvad kommer x2(-1/3x - 1/2x + 1/6) til at hedde i stedet?

Så er d= (-5/6)2-4*1*1/6 også forkert?

Håber du vil uddybe det lidt mere.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2014 af peter lind

jeg aner ikke hvorfra de x2(-1/3x - 1/2x + 1/6) kommer fra. Det ser meget mærkværdigt ud. det skal bare væk

hvorfor tror du d= (-5/6)2-4*1*1/6 er forkert ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2014 af Therk

Peter Lind har helt ret i, at x2(-1/3x - 1/2x + 1/6) er sludder. Gang paranteserne ud i udtrykket:
 

1(x - 1/2)(x - 1/3),

så kommer du til det rigtige udtryk. Du kan ikke bare trække x2 ud på den måde du har gjort!


Svar #5
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

Hvis tallene  fra det første er forkert, må tallene jeg skal bruge til at finde diskriminanten også være forkert? Men hvad skal der så stå? Det skal første være en andengradsligning, hvorefter jeg finder diskriminanten og får tallene 1/2 og 1/3. 


Svar #6
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

1(x- 1/3x - 1/2x + 1/6)? Er det rigtigt nu?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2014 af Therk

Ja! Smid dit ettal væk og fjern parantesen! De er overflødige. ;)


Svar #8
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

Jeg får stadig diskriminanten til at være negativ. Jeg får den til -49/36 og det er forkert.

Jeg håber nogle også kan hjælpe med denne opgave:

Angiv derefter en andengradsligning, hvis rødder er 2 større end rødderne i x2+2x-15=0


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2014 af Therk

Husk, at (-1)2 =1. Du skal enten fjerne dit minustegn foran b eller sørge for, at du tager (-5/6)2 og ikke -(5/6)2. :)


Svar #10
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

Ok, mange tak.
Kan du hjælpe med denne opgave: Angiv derefter en andengradsligning, hvis rødder er 2 større end rødderne i x+ 2x - 15 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2014 af Therk

Selvfølgelig. Prøv at plotte funktionen, hvis du kan det. I hvert fald vil du gerne skrive det som før: (x+a)(x+b). Kan du se en smart måde at gøre det på? Hvis du kan plotte det kan du bare erstatte a og b med dine rødder. Ellers kan jeg hinte, at du skal bruge, at a ganget med b skal give -15 (hvorfor?). Når du har fundet dine rødder skal du bare trække to fra hver af dem. :)


Svar #12
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

 x2 + 2x - 15 = 0

(x+1)(x+2)

x+ 2x + x + 2 = x+ 3x + 2. Jeg ved ikke om jeg har forstået rigtigt.

Men a er 1 og b er 2, hvordan kan det give -15?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. januar 2014 af Therk

Med a og b mente jeg to nye tal. Du skal glemme, hvad de var før. Nu skal du bare finde to tal som ganget med hinanden giver -15. Så nej, a er ikke 1 og b er ikke 2.

EDIT:

Vi skal bruge, at a*b=-15 og a+b=2 fordi så har du lige præcist, at

(x-a)(x-b) = x^2 +2x-15


Svar #14
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

x2 + 2x - 15 = 0

(x+a)(x+b) - jeg skal erstatte a og b med to nye tal.

To tal ganget med hinanden skal give -15. Bliver det så decimaltal?

Jeg kan ikke finde ud af opgaven, forstår den ikke helt. Beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. januar 2014 af Therk

Du kan sagtens bruge hele tal. Se min redigering ovenfor. Giver det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Start med at løse 2.-gradsligningen

x2 +2x -15 = 0 .

Hvis du ikke let kan se faktoriseringen, så beregn diskriminanten og benyt rodformlen.

Når rødderne r1 og r2 er bestemt, skal det nye polynomium have rødderne r1+2 og r2+2 (der skal lægges 2 til hver af rødderne). Den nye 2.-gradsligning er da

(x-(r1+2))·(x-(r2+2)) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det sidste er forkert. Der skal gælde

a·b = 15 og a+b = -2


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. januar 2014 af Therk

#17

Hvis a*b=15 og a+b=-2, så er

(x+a)(x+b) = x2+x(a+b)+a*b = x2 - 2x + 15, og det er ikke det vi leder efter.


Svar #19
27. januar 2014 af SSunshine (Slettet)

d=22-4*1*(-15)=64

x=-2+√64 / 2*1 = 3

x=-2-√64 / 2*1 = -5

(x-(r1+2))·(x-(r2+2)) = 0

(x-(3+2))·(x-(-5+2)) = 0

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. januar 2014 af Therk

Ja. :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.