Matematik

Vektorregning - linies parameterfremstilling

01. februar 2014 af minibs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, har lidt besvær med følgende opgave:

 a) Gør rede for, at følgende parameterfremstillinger (1) og (2) fremstiller samme rette linie.

(1): (x over y) = (-2 over 5) + t (4 over -6)

(2): (x over y) = (-14 over 23) + s (-2 over 3)

b) ligger punkterne C(2,-1) og D(14,-16) på linjen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2014 af mathon

(1) :    
         I:  x = -2 + 4t              I  multipliceres med 3 og kaldes III
        II:  y = 5 - 6t                II multipliceres med 2 og kaldes IV

       III:  3x = -6 + 12t 
       IV:  2y = 10 - 12t          III og IV adderes

           3x + 2y - 4 = 0
                   

(2) :    
         I:  x = -14 - 2s            I  multipliceres med 3 og kaldes III
        II:  y = 23 + 3s            II multipliceres med 2 og kaldes IV

       III:  3x = -42 - 6s
       IV:  2y = 46 + 6s          III og IV adderes

           3x + 2y - 4 = 0
          
   dvs
           én og samme rette linje.

          


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vis først, at de to retningsvektorer r1 = [4;-6] og r2 = [-2;3] er parallelle:

det(r1,r2) = 4·3 - (-6)·(-2) = 0 (dvs. vektorerne er parallelle).

Vis dernæst, at det faste punkt P2(-14,23) på linien (2) også ligger på linien (1), for eksempel ved at vise, at vektoren P1P2 = [-14;23] - [-2;5] = [-12;18] også er parallel med liniernes retningsvektor.

Da P1P2 = 6·r2 , er dette tilfældet. Dermed er vist, at de to linier er sammenfaldende.

b) Ved at undersøge, om vektorne P1C og P1D er parallelle med liniens retningsvektor, undersøger man, om punkterne C og D ligger på linien.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2014 af mathon

alternativt:

        (1)'s retningsvektor
                                             r1 = [4,-6] = -2·[-2,3] = -2·r2    hvor r2 er (2)'s retningsvektor

                                lineært afhængige vektorer er parallelle.

        Hvis (-2,5) ligger på (2), er linjerne sammenfaldende.

        Det undersøges, om (-2,5) ligger på (2):
 
                                -2 = -14 - 2s
                                1 = 7 + s
                                 -6 = s

.
                                5 = 23 + 3s
                                -18 = 3s
                                 -6 = s                 for samme s-værdi,

       hvorfor (-2,5) altså ligger på (2):
       (1) og (2) er derfor sammenfaldende dvs én og samme rette linje.


                         


Svar #4
01. februar 2014 af minibs (Slettet)

.Hvad er det jeg skal gøre med hensyn til b)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2014 af mathon

b)

     da (1) og (2) er én og samme linje, benyttes den nemmeste parameterfremstilling:
     som vel er
                         (x,y) = (-2,5) + t·(4,-6)

     opfylder
                         (2,-1) = (-2,5) + t·(4,-6)   ?      

     opfylder
                         (14,-16) = (-2,5) + t·(4,-6) ?     
                  


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2014 af mathon

eller
      opfylder C(2,-1)
                                        3·x + 2y - 4 = 0 ?

      opfylder D(14,-16)
                                        3·x + 2y - 4 = 0 ?


Svar #7
01. februar 2014 af minibs (Slettet)

ah, tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Vektorregning - linies parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.