Matematik

Tredjegradsligninger

10. februar 2014 af minkode (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan reducer man az^3+bz^2+cz+d= 0

til x^3+px+q=0 ???????
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2014 af peter lind

Divider ligningen med a

sæt x = z-b/(3a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2014 af mathon


                      f:          az3+ bz2 + cz + d

                                z3+ (b/a)z2 + (c/a)z + (d/a)

                      f:        z3+ a1z2 + b1z + c1

       lad g betegne afbildningen
                      g:        x → x - (1/3)a1

       afbildningen f º g
       er af formen
                      h:        x → x3 + px + q           hvor ledet med x2 er bortreduceret.
 

      

                              


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2014 af mathon

detaljer:
                      f:          az3+ bz2 + cz + d

                                z3+ (b/a)z2 + (c/a)z + (d/a)

                      f:        z3+ a1z2 + b1z + c1

       lad g betegne afbildningen
                      g:        x → x - (1/3)a1

       afbildningen f º g
       er af formen
                      h:        x → x3 + px + q           hvor ledet med x2 er bortreduceret.

...................


                      (x-(1/3)a1)3+ a1·(x-(1/3)a1)2 + b1·(x-(1/3)a1) + c1

                      x3 - 3·x2(a1/3) + 3·x·(a12/9) - (a13/27)  +  a1·(x2-(2/3)a1x + (a12/9)) + b1x - (a1b1)/3 + c1

                      x3 - a1x2 + (a12/3)x - (a13/27)  +  a1x2 - (2/3)a12x + (a13/9) + b1x - (a1b1)/3 + c1

så formen bliver

                             x3 + px + q

                              


Svar #4
10. februar 2014 af minkode (Slettet)

#3

detaljer:
                      f:          az3+ bz2 + cz + d

                                z3+ (b/a)z2 + (c/a)z + (d/a)

                      f:        z3+ a1z2 + b1z + c1

       lad g betegne afbildningen
                      g:        x → x - (1/3)a1

       afbildningen f º g
       er af formen
                      h:        x → x3 + px + q           hvor ledet med x2 er bortreduceret.

...................


                      (x-(1/3)a1)3+ a1·(x-(1/3)a1)2 + b1·(x-(1/3)a1) + c1

                      x3 - 3·x2(a1/3) + 3·x·(a12/9) - (a13/27)  +  a1·(x2-(2/3)a1x + (a12/9)) + b1x - (a1b1)/3 + c1

                      x3 - a1x2 + (a12/3)x - (a13/27)  +  a1x2 - (2/3)a12x + (a13/9) + b1x - (a1b1)/3 + c1

så formen bliver

                             x3 + px + q

   tusind tak fordi du svarede, men jeg er ikke helt med :D jeg troede den ville se sådan her ud i starten:

az3 +bz2+cz+d = 0

z = b/3a

a(b/3a)3+b(b/3a)2+c(b/3a)+=0

er det helt hen i vejrt? :D

                           


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2014 af peter lind

Ja. Du sætter en værdi b/(3a)  (Husk parenteser) for z ind i venstre side, Det vil kun give 0 hvis værdien tilfældigvis er rod i polynomiet


Svar #6
10. februar 2014 af minkode (Slettet)

#5

Ja. Du sætter en værdi b/(3a)  (Husk parenteser) for z ind i venstre side, Det vil kun give 0 hvis værdien tilfældigvis er rod i polynomiet

men hvordan hulen kan a(b/3a)3+b(b/3a)2+c(b/3a)+=0 blive til x^3+px+q=0


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skriver: "men hvordan hulen kan a(b/3a)3+b(b/3a)2+c(b/3a)+=0 blive til x^3+px+q=0"

Det gør det da heller ikke. Man foretager substitutionen

x = z - b/(3a)

Det er vist i #3, hvorledes det fører til en ligning i x, hvor koefficienten til x2 er lig med 0. I den nye variable x, får ligningen derfor formen

x3 + px + q = 0 .


Skriv et svar til: Tredjegradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.