Matematik

skæringspunkter med første aksen

15. februar 2014 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

En parabel har ligningen y = x^2 + bx + 3, hvor b er et tal

Bestem de b, for hvilke parablen har to skæringspunkter med førsteaksen.

Jeg har siddet længde med denne opgave, men har dog en ide om hvordan jeg vil løse den.

Jeg vil starte med at bruge diskriminant formel og derefter vil jeg sætte diskriminianten til et tilfældigt tal over nul, da parablen skal have 2 skæringspunkter. 

d = b2-4*1*3 = b2-12

jeg vælger et tilfældigt tal over 0 eks 25

25 = b2-12

b^2 =  13 + 12 = 25

b = 5 

Er det rigtigt lavet eller er jeg helt forkert på den. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2014 af SuneChr

d > 0
b2 - 12 > 0
|b| > ........


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2014 af mathon

       d > 0     to skæringspunkter

                     b2-12 > 0 
                     |b| > 2√(3)

                     b < -2√(3)  v  b > 2√(3)


Svar #3
15. februar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#2

Så der er to svar to hvad b kan være. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2014 af Stats

#3
Korrekt.

Viden om at hvis diskriminanten er over 0, så er der tale om 2 løsninger til andengradspolynomiet. Denne viden om polynomier hjælper en del. Hvis vi opskriver med de kendte værdier får vi.

y = x2 + bx + 3 ⇔ y = 1·x2 + b·x + 3                             y = a·x2 + b·x + c

Diskriminanten: D = b2 - 4·a·c ⇔ D = b2 - 4·1·3

Vi beskrev at diskriminanten skal være over 0 for at der er to løsninger. Derfor:

0 < b2 - 12             4·1·3 = 12

Nu kan vi se, at vi har en ulighed. Man løser uligheden.

0 < b2 - 12 ⇔ 12 < b2 ⇔ b > √(12)   ∨   b < -√(12)              
√(12) kan skrives som 2√(3) da man har √(12) = √(2·2·3) = √(22·3) = 2√(3)

Vi husker på at b2 kan have to værdier som løsning.
Et eksempel b2 = 4 ⇔ (-2)2 = (-2)·(-2) = 4 og 22 = 2·2 = 4

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: skæringspunkter med første aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.