Matematik

Omskrivning

22. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Under en udledning af en formel, omskriver man bl.a.:

1/k √((m - kw2)2 + (cw)2)

til:

√(((m - kw2)/k)2 + 1/k2 (cw)2)

Hvordan kan man tillade sig at skrive det første led sådan? Hvilken regel bliver der brugt?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man ganger ind under kvadratroden med faktoren (1/k), der så bliver til en faktor (1/k)2 på hvert led under kvadratroden. I det første led sættes den så ind i kvadratet som en faktor (1/k) inde i kvadratet.

I det væsentlige:

a2 · b2 = (a·b)2 .


Svar #2
22. februar 2014 af Haxxeren

#1

Jo, men hvordan kan man sætte det ind i kvadratet som en faktor 1/k, når den ren faktisk er 1/k2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den bliver jo en del af det, der skal kvadreres, jvf. #1. Forstår du ikke at

a2 · b2 = (a·b)2 ?

Skriv det som

(a)2 · b2 = (a·b)2


Svar #4
22. februar 2014 af Haxxeren

#3

Når du skriver (ab)2, hentyder du så til (cw)2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, med a hentydes til m - kω2   (lær nu at skrive ω i stedet for w), og med b til (1/k) .

(m - kω2)2 ·(1/k2) = [(m - kω2)/k]2

men helt det samme argument gør sig naturligvis gældende for det andet led (cω)2 , der også ganges med (1/k2) .


Svar #6
22. februar 2014 af Haxxeren

#5

Jeg kan godt se det nu, men en konstant kan da sagtens hedde w, så hvorfor rette på det?


Skriv et svar til: Omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.