Matematik

Lingning

23. november 2005 af Am0k (Slettet)
Isoler x i udtrykket 3+4x = ax +5. For hvilken værdi af a, kan det ikke lade sig gøre??


Hjælp :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Kom selv med forslag først.

Svar #2
23. november 2005 af Am0k (Slettet)

Jeg er helt blank.. Aner ikke hvad jeg skal gøre??

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Du skal have samlet x'erne på den ene side af lighedstegnet, hvorefter du forkorter med koefficienten foran x. Husk, at du ikke må dividere med nul.

Svar #4
23. november 2005 af Am0k (Slettet)

3+4x=ax+5
3+4x-3=ax+5-3
4x=ax+2
4x/ax=ax/ax+2
4/a=2
4/a*a=2*a
4=2a
4/2=2a/2
2=a

Svar #5
23. november 2005 af Am0k (Slettet)

sådan der??

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Det går galt i følgende:

4x = ax + 2 =>
4x/ax = ax/ax + 2

Du skal huske at man skal dividere samtlige led, hvis det er det man vil. I dit tilfælde har du at

4x = ax + 2 =>
4x - ax = 2 =>
(4-a)x = 2 =>
x = 2/(4-a)

Man må ikke dividere med nul, så for hvilke har ligningen ingen løsninger?

Svar #7
23. november 2005 af Am0k (Slettet)

Dvs at a´s værdi er = 2/(4-a)?

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Nej, det vil præcis sige, hvad der står at læse i #6; at hvis der er en løsning til ligningen, må den være

x = 2/(4-a).

At dette _er_ en løsning, kan man kontrollere ved indsættelse.

Der er dog én værdi af a for hvilken, ligningen ingen løsning har, og denne værdi svarer i øvrigt til, at linjerne

m: y = 3 + 4x
n: y = ax + 5

er parallelle. Nemlig hvilken værdi af a?

//Epsilon

Svar #9
24. november 2005 af Am0k (Slettet)

Aner det ikke ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#9:
Jamen prøv nu at tænk dig lidt om! Hvis

x = 2/(4-a)

og man ikke må dividere med nul, hvilken værdi af a kan så ikke bruges?

Svar #11
24. november 2005 af Am0k (Slettet)

er a så ikke 4 ?

Svar #12
24. november 2005 af Am0k (Slettet)

eller så må værdien af a ikke være 4 ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Hvad skal gælde om hældningstallene for, at to rette linjer er parallelle?

Til ligningen i det første indlæg har vi præcis én løsning; den fremkommer ved at isolere x, hvorved man finder, at

x = 2/(4-a).

Overvej nu for hvilken værdi af a, at man ikke kan isolere x i det sidste skridt:

(4-a)x = 2 => x = 2/(4-a)

Det må du kunne se.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#12: Netop.

//Epsilon

Svar #15
24. november 2005 af Am0k (Slettet)

Tak for hjælpen. Undskyld min ubegavelse.

Skriv et svar til: Lingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.