Kemi

kemi

23. marts 2014 af hejbuji (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?? :S tak på forhånd:)

Noget stål er forurenet med mangan. En prøve på 0,450 g udtages af stålet. Prøven opløses i syre og behandles på passende vis, hvorved alt mangan oxideres til MnO4−.

Det dannede MnO4− reduceres til Mn2+ ved tilsætning af overskud af syre samt 50,0 mL 0,0800 M FeSO4-opløsning, hvorved Fe2+ oxideres til Fe3+.

Opløsningen indeholder et overskud af Fe2+ ioner, som efterfølgende oxideres til Fe3+ ved titrering til omslag med 22,4 mL 0,0100 M K2Cr2O7 opløsning. Herved reduceres dichromat til Cr3+.

       1. Beregn hvor meget Fe2+ der er forbrugt til at reducere MnO4−.

       2. Beregn masseprocenten af mangan i prøven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2014 af mathon

Afstem
                     MnO4- (aq)   +   Fe2+ (aq)   --->   Mn2+ (aq)   +   Fe2+ (aq)


Svar #2
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

det har jeg afstemt. 

 MnO4- (aq)   +   5 Fe2+ (aq)  8H+ --->   Mn2+ (aq)   +  5 Fe2+ (aq) + 4H2O


Svar #3
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

Jeg er itvivl om, hvordan man beregner: hvor meget Fe2+ der er forbrugt til at reducere MnO4− ??

jeg har skrevet sådan her: men tror ike dt er rigtigt. 

først finder jeg stofmængden af fe2+

n=c*v --> n=0,0800 M * 0,004 mol

jeg finder molarmassen af Mno4- : 

M=54,9 + (4*16)=118,9 g/mol

og massen er så: 

n=m/M  ---> m=n*M --> m=0,004 mol*118,9 g/mol=0,4756

r det rigtigt ellr forkert?


Svar #4
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

hov, jeg har skrevet forkert. 

stofmængde beregnes ved: n=c*v = 0,0800*0,05L=0,004 mol


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2014 af mathon

Stofmængdeforhold:
                                     MnO4- : FeSO4 = 1 : 5 = (1/5) : 1

                                     n(MnO4-) = (1/5)·n(FeSO4) = (1/5) · (0,050 L) · (0,0800 mol/L) = 0,0008 mol


Svar #6
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

tusind takk.

men hvad med Beregn masseprocenten af mangan i prøven.?

er det så ikke denne formel: 

masseprocent, % = massen af stoffet/massen af blandingen  * 100%


Svar #7
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

(0,09512/0,450)*100=21,1%


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2014 af mathon

M(MnO4-) = sum({1,4}*{54.938,15.999}) g/mol = 118,934 g/mol
med en Mn-% på
                                (54.938/1,18934)% = 46,192%
      Mn-indhold
                                0,46192 · (0,0008 mol) · (118,934 g/mol) = 0,04395 g som skal regnes i % af 0,450 g

      Mn-masseprocent:
                                p = (0,04395 g) / (0,00450 g/%) = 9,8%

    


Svar #9
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

jeg forstår ikke helt de 3 sidste linjer:(


Svar #10
23. marts 2014 af hejbuji (Slettet)

hvor har du 1,18934 fra? hvad er det


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2014 af mathon

            1% = 1,18934 g
            1 =  1,18934 g/%

                                  54,938 g = (54,938 g) / 1 = (54,938 g) / (1,18934 g/%) = 46,192%


Skriv et svar til: kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.