Matematik

Integral

03. december 2005 af Export (Slettet)
Jeg vil gerne have hjælp til at beregne følgende integral:

S[(x-k)^2*exp{-(x-k)/(2s^2)}]dx

med grænserne x = -uendelig til x = uendelig. Ifølge et af mine CAS-programmer, er svaret

(2*pi)^(1/2)*s^3

men jeg kan ikke komme frem til dette resultat. Jeg har prøvet med noget substitution, hvilket virker naturligt, men jeg kan ikke få noger brugbart ud af det.


Svar #1
03. december 2005 af Export (Slettet)

Opdatering af tråden.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2005 af fixer (Slettet)

Integralet er divergent. Med

f(x) = (x-k)^2*exp(-(x-k)/(2s^2))

vil for vilkårlige k E R, s E R\\{0}

f(x) -> infty for x -> - infty.
f(x) -> 0+ for x -> infty

Mener du istedet:

f(x) = (x-k)^2*exp(-(x-k)^2/(2s^2))

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2005 af fixer (Slettet)

Trods manglende bekræftelse på formodningen i #2 vil jeg antage at der menes det uegentlige integral

oo
S[(x-k)²exp(-(x-k)²/(2s²))]dx (1)
-oo

En hurtig vej frem er at betragte definitionen på Gammafunktionen. I mangel af bedre benævner jeg den med G, hvorved definition lyder

oo
S[t^(x-1)exp(-t)]dt = G(x) , x > 0
0

Foretag substitutionen

u = sqrt(t) => t=u² => dt=2udu

og få

oo
S[2(u²)^(x-1)exp(-u²)u]du =
0

oo
S[2u^(2x-1)exp(-u²)du = G(x) (2)
0

Betragt nu det givne, uegentlige integral (1) og foretag heri substitutionen

t = (x-k)/(sqrt(2)s) => dt=dx/(sqrt(2)s)

og få

oo
S[2sqrt(2)s³t²exp(-t²)]dt (3)
-oo

Af (2) ses nu at

oo
S[t²exp(-t²)]dt = ½G(3/2) (4)
0

Integralet i (3) splittes i en sum af to uegentlige integraler

oo
S[...]dt =
-oo

0
S[...]dt +
-oo

oo
S[...]dt
0

Det sidste integral vides at eksistere, thi det fremgår jo af (4). Grundet symmetrien i integranden må endvidere

0
S[...]dt =
-oo

oo
S[...]dt
0

Heraf slutter vi at integralet (3) eksisterer og er lig

2sqrt(2)s³(½G(3/2) + ½G(3/2)) =

2sqrt(2)s³G(3/2) =

sqrt(2pi)s³

idet G(3/2) = sqrt(pi)/2

Der gælder nemlig at

G(½) = sqrt(pi)

samt rekursionsformlen

G(x+1) = xG(x)

hvoraf

G(3/2) = G(½+1)=½G(½)=sqrt(pi)/2

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Man kan også bare slå op i en integraltabel. ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2005 af fixer (Slettet)

Spørgeren lader forstå, at det er metoden mere end resultatet, der er interessant.

Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.