Teknologi

Gastryk på Bil!

07. december 2005 af Eagle-Eye (Slettet)
Hejsa..

Jeg mangler svar på følgende spørgsmål:

Hvordan fungere Gastrykket, på et Citroën BX?, Altså dens måde at henh hejse sig og sænke sig (Stabilisere sig efter vægt)

Man kan hører det som et lille sus, når bilen tændes, og hejses..

Mange tak!

Brugbart svar (2)

Svar #1
07. december 2005 af fixer (Slettet)

Den rette betegnelse for sådanne affjedringssystemer er hydropneumatisk.

I et konventionelt system er bilens hjul forbundet med resten af bilen (bl.a.) via en støddæmpere og fjedre. Fjederens formål er at absorbere stød fra hjulene. Støddæmperen har til formål hurtigt at dæmpe de svingninger, fjederen vil udføre.

I Citrõens hydropneumatiske system har man erstattet fjedre og støddæmpere med et andet system. Det er et ret komplekst system, men grundprincippet er enkelt.

En pumpe drevet af motoren, typiske samme motor som til servostyringen, komprimerer Nitrogen i små beholdere under stort tryk. Du vil kunne se to beholdere øverst på affjedringstårnene hvis du åbner motorhjelmen. Den kompromerede gas tjener som fjeder. Den er forbundet med hjulet via en stiver som du kan opfatte som en injektionssprøjte. Sprøjten indeholder en inkompressibel væske (mineralsk olie). Sprøjtens frie stempelende er forbundet til hjulet, nålen er forbundet til Nitrogenbeholderen. Når stemplet presses op vil der sprøjtes olie op i Nitrogenbeholderen. Olien og Nitrogenen er inde i beholderen adskilt af en membran.

Når hjulet rammer et bump vil stemplet bevæge sig opefter hvorved der presses olie ind i gasbeholderen. Dette vil få membranen til at udvide sige hvorved gassens volumen mindskes. Dens tryk øges derfor. Det er denne virkning der erstatter fjederen i det konventionelle system.

Når hjulet har passeret bumpet vil trykket i beholderen atter presse olien tilbage i sprøjten hvorved stemplet - og dermed hjulet - presses nedefter.

Det der høres, når bilen startes, vil jeg gætte på er at Nitrogenbeholderne sættes under tryk.

Skriv et svar til: Gastryk på Bil!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.