Matematik

Taylor-række

15. december 2005 af morfrazz (Slettet)
Hej, jeg skriver SSO og har brug for hjælp til en opgave som en anden også har spurgt om herinde. lærer genbruger åbenbart opgaver der er stillet tidligere.
Men jeg forstår ikke helt det der står i den anden besvarelse.

jeg skal også opskrive taylorrækken for funktionen
f(x)=ln(1-x) for -1<x<1,
men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre? kan I hælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Hvad er det du ikke forstår i den anden tråd, for det er jo ikke til at hjælpe dig, hvis du ikke skrive hvad det er du ikke forstår?

Svar #2
15. december 2005 af morfrazz (Slettet)

der står i #4 at man for g(x) skal gøre det samme som for f(x), men jeg kan ikke helt se hvad der er gjort i f(x) så eg kan bruge det i g(x)=ln(1-x)...?

Svar #3
15. december 2005 af morfrazz (Slettet)

Miss Frb har lave den for f(x)=ln(1+x)

f(x) = ln(1+x) -> f(0)=0
f'(x) = (1+x)^-1 -> f'(0)=1
f''(x)=-(1+x)^-2 -> f''(0)= -(1)^-2 = -1
f'''(x)= 2(1+x)^-3 -> f'''(0)= 2(1)^-3 = 2
f''''(x)= -6(1+x)^-4 -> f''''(0)= -6(1)^-4 = -6
f'''''(x)= 24(1+x)^-5 -> f'''''(0)= 24(1)^-5 = 24.

ved g(x)=ln(1-x) sætter jeg så -x ind på x's plads, så der kommer:

g(x) = ln(1-x)
g'(x) = (1-x)^-1
g''(x)=-(1-x)^-2
g'''(x)= 2(1-x)^-3
g''''(x)= -6(1-x)^-4
g'''''(x)= 24(1-x)^-5

men hvad med det hun har lavet på højresiden? hvordan kommer jeg til det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2005 af davie (Slettet)

Det her er faktisk en MacLaurin-række, Taylor-rækken med centrum=0, men skidt nu med det.

Koefficienterne i en MacLaurin-række er angivet som : c_n=f^(n)(0)/(n!). Dette er lidt råddent skrevet op, men betyder den n'te afledede af f i 0, delt med n!.
For de afledede, som du regnet rigtigt ud for oven fås:
C_0=0, C_1=1, C_2=-1/2, c_3=1/3, C_4=-1/4...osv....
Vi oberverer altså at rækken skifter fortegn for hvert andet led...
Den endelige MacLaurin-række bliver derfor:
x-x^2/2+x^3/3-x^4/4+........((-1)^(n+1))*x^n/n for n tilhørende {1, uendeligt}. Atså den ovenstående sum fra n=1 til unendeligt.
MacLaurin rækken for ln(x) er følgende:
(x-1)-(x-1)^2/2+(x-1)^3/3-(x-1)^4/4.....

Jeg håber dette kunne hjælpe dig lidt på vej.

Mvh

Davie

Skriv et svar til: Taylor-række

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.