Kemi
Naturfag
13. november 2003 af
SP anonym (Slettet)
Hey... Hjælp...
kan ikke finde ud af den...
Tartrazin (e102) er et citrongult farvestof, der ofte anvendes til at farve slik og sodavand.
Formlen for tartrazin er C16H9N4S2O9Na3.
a) Beregn molaremassen for tartrazin.
ifølge levnedsmiddelstyrelsens positivliste må indeholdet af tartrazin i sodavand højst være 100 mg/L.
I en sodavand måles koncentrationen af tartrazin til 0,00012 mol/L
b) Beregn massen af tartrazin i 1 liter af denne sodavand ogundersøg om den overholder kravet i positivlisten
Hey... Hjælp...
kan ikke finde ud af den...
Tartrazin (e102) er et citrongult farvestof, der ofte anvendes til at farve slik og sodavand.
Formlen for tartrazin er C16H9N4S2O9Na3.
a) Beregn molaremassen for tartrazin.
ifølge levnedsmiddelstyrelsens positivliste må indeholdet af tartrazin i sodavand højst være 100 mg/L.
I en sodavand måles koncentrationen af tartrazin til 0,00012 mol/L
b) Beregn massen af tartrazin i 1 liter af denne sodavand ogundersøg om den overholder kravet i positivlisten
Svar #1
13. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Nu sidder jeg ikke lige med ngen bøger eller lommeregner så her kommer et indlæg direkte fra mit hoved.
(a) Molarmasse beregner man ved at have et periodisk system ved siden af sig. På det kan du for hvert grundstof se dets atomvægt/molarmasse. Her er et eksempel på hvordan man beregner molarmassen for vand H2O, så håber jeg du selv kan oversætte logikken til farvestoffet. Princippet er det samme.
Atomvægten/Molarmassen for hvert atom i molekylet H2O aflæser man på det periodiske system. For Brint er den 1,008 g/mol, mens den for ilt er 16,00 g/mol.
Der er 2 stk. brint og 1 stk ilt i hvert vandmolekyle. Derfor kan man beregne molarmassen M for hele vandmolekylet:
M = 2*M(H) + M(O) = 2*1,008 + 16,00 = 18,016 g/mol
For dit stof er formlen til beregningen:
M = 16*M(C) + 9*M(H) + 4*M(N) + 2*M(S) + 9*M(O) + 3*M(Na)
Den anden har jeg ikke lige tid til at forklare da jeg har time nu.
(a) Molarmasse beregner man ved at have et periodisk system ved siden af sig. På det kan du for hvert grundstof se dets atomvægt/molarmasse. Her er et eksempel på hvordan man beregner molarmassen for vand H2O, så håber jeg du selv kan oversætte logikken til farvestoffet. Princippet er det samme.
Atomvægten/Molarmassen for hvert atom i molekylet H2O aflæser man på det periodiske system. For Brint er den 1,008 g/mol, mens den for ilt er 16,00 g/mol.
Der er 2 stk. brint og 1 stk ilt i hvert vandmolekyle. Derfor kan man beregne molarmassen M for hele vandmolekylet:
M = 2*M(H) + M(O) = 2*1,008 + 16,00 = 18,016 g/mol
For dit stof er formlen til beregningen:
M = 16*M(C) + 9*M(H) + 4*M(N) + 2*M(S) + 9*M(O) + 3*M(Na)
Den anden har jeg ikke lige tid til at forklare da jeg har time nu.
Skriv et svar til: Naturfag
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
