Matematik

omvendt proportionalitet

04. januar 2006 af siimba (Slettet)
Altså, jeg har fået en aflevering for, hvor jeg skal forklare hvad omvendt proportionalitet er, men jeg har ingen idé om hvad det er, da vi ikke har gennemgået det i nogen timer - og jeg ikke har haft om det i folkeskolen heller .. (HJÆLP!!)

Så, altså, nogen der kan hjælpe mig med at forklare hvad det er???

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2006 af rizza (Slettet)

proportionalitet:
Når x bliver dobbelt så stor, bliver y dobbelt så stor

Omvendt proportionalitet:
Når x bliver dobbelt så stor, bliver y halv så stor

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

To størrelser siges at være omvendt proportionale, såfremt deres produkt er konstant.

Svar #3
04. januar 2006 af siimba (Slettet)

er det bare det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2006 af jammal (Slettet)

Når man snakker om omvendt proportionalitet så er det således:

hvis du har: a * b/c = x

så hvis vi gøre a halv så stor, så b/c vokse halv så meget, fordi x er konstant. og selvføgelig omvendt!

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2006 af jammal (Slettet)

sorry...rettelse : Hvis man gøre a halv så stor, så vokser b/c halv så meget. Man kan fostå det som en balance, fordi produktet skal give x

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Ja, det er bare det! Som eksempel på to omvendt proportionale størrelser kan nævnes x^2 og 4x^(-2), for x != 0, thi

x^2*4x^(-2) = 4

der jo er konstant.

Svar #7
04. januar 2006 af siimba (Slettet)

ikke sikker på jeg forstår det .. (?)

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. januar 2006 af fixer (Slettet)

#7

I #3 indikerer du da ellers en gryende forståelse.

Du bedes skrive _hvad_ du ikke forstår; ingen kan gætte sig til det.

Dette er formodentligt årsagen til at der efter dit sidste indlæg ikke kom flere indlæg.

Læs nu #2 igen med det in mente, at mere er der ikke om den sag, og fortæl så hvor kæden hopper af.

Svar #9
04. januar 2006 af siimba (Slettet)

det var det der stod i #6 jeg ikke forstod?

Der blev jeg lige lidt forvirret, nej, lidt meget forvirret ..

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. januar 2006 af frodo (Slettet)

der gælder helt generelt at x^a*x^(-a)=1 thi x^(-a)=1/x^a

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#9:
Lad mig gentage fixer, som det desværre ofte er tilfældet her i forummet: -->HVAD<-- er det du ikke forstår ved det jeg har skrevet i #6? Vi kan altså ikke hjælpe når vi ikke får at vide hvor hjælpen skal sættes ind henne.

Svar #12
04. januar 2006 af siimba (Slettet)

det meget fint, men havd betyder det? .. det er det jeg ikke forstår ..

Brugbart svar (0)

Svar #13
04. januar 2006 af frodo (Slettet)

x^2 og x^(-2)??

Svar #14
04. januar 2006 af siimba (Slettet)

#11 ..
Det er det hele jeg ikke forstår.. undskyld, hvis det stod lidt uklart, min fejl ..

Brugbart svar (0)

Svar #15
04. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#14:
Okay, så lad mig skære det urimeligt meget ud i pap:

x^2
= x*x

betyder at x ganges med sig selv én gang, og x er en variabel (det vil sige, at den ikke kun kan antage én enkelt værdi)! [* er et gangetegn!]

4x^(-2)
= 4*(1/x^2)
= 4*(1/x*x)

Når man ganger to étledede størrelser sammen, ganger man blot faktorerne fra hver størrelse sammen:

x^2 * 4x^(-2)
= x*x * 4*(1/x*x)
= (x*x)*4*(1/x*x)
= 4*1*(x*x)/(x*x)
= 4*1*1
= 4

Dette er en konstant, og ifølge det jeg skrev i #2, ja, så er x^2 og 4x^(-2) omvendt proportionale størrelser.

Brugbart svar (0)

Svar #16
04. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#15:
Uha, følgende grove fejl optræder flere steder:

1/x*x --> 1/(x*x)

Skriv et svar til: omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.