Matematik

Pontensfunktion

22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)
Jeg er totalt lost. Har ikk været i skole de sidste to uger p.g.a indlæggelse på hospital, og har nu en masse opgaver for jeg slet ikke kan finde ud af da jeg mangler en del forklaring...

Her er én af dem:

Om en potensfunktion f(x) b*a^x oplyses, at P(6,36) og Q(23,104) er punkter på grafen for f(x) Bestem tallene a og b.

Hvordan regner jeg det ud?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

det er 2 ligninger med 2 ubekendte.

Du har f(x)=b*a^x, og du ved at:

36=b*a^6
og
104=b*a^23

Prøv nu.. Skriv hvis du stadig har problemer

Venlige hilsner

Svar #2
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Jeg forstår... tak

Svar #3
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

der er jo to ubekendte... er der en måde man kan kombinere de to udsagn?

Hvordan kommer man videre? tak...

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

du issolerer b i de to formler jeg skrev i #1

Du har så
b=noget med a
og
b=noget andet med a

Deraf kan du skrive at noget=noget andet

og så har du en simpel ligning hvor du kan finde a.

Nu gjorde jeg lidt for dig uden at sætte tal ind, prøv selv med tal.

Skriv hvis du får problemer

Venlige hilsner

Svar #5
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
For eksempel må der gælde, at

104/36 = b*a^23/(b*a^6) =>
26/9 = a^(23-6) =>
a = (26/9)^(1/17)

Nu bør du selv kunne finde b.

Svar #7
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Okay det forstår jeg slet ikke... desværre.

Svar #8
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Tak...

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Jeg dividerer den ene ligning med den anden; det er ikke så avanceret.

Svar #10
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

hvor for du 9-tallet fra? 26/9???

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

du issolerer b i

36=b*a^6
og
104=b*a^23

du får da:

b=36/(a^6)
og
b=104/(a^23)

du kan nu sætte b=b eller 36/(a^6)=104/(a^23)

du skal nu blot issolere i denne formel, og så har du allerede fundet a.

Håber det hjalp lidt

Venlige hilsner

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#10:
Prøv du lige at tænk lidt selv, inden du bare spørger løs:

104/36 = 26/9

Svar #13
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

det gør det kun endnu mere forvirende at jeg er kommet til at skrive det forkert ind... det skulle have været b*x^a og ikke b*a^x.... så min hjerne arbejder på højtryk for at bytte om på det hele..

Svar #14
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

.

Brugbart svar (0)

Svar #15
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

Du har så

36=b*6^a
og
104=b*23^a

Du følger nu bare det jeg gjorde #11

også har du a

Håber det hjalp lidt

Venlige hilsner



Skriv et svar til: Pontensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.