Andre fag

Naturfagshjælp til en matematisk dum sproglig!

23. januar 2006 af SexY_AngeL (Slettet)
Jeg mangler meget hjælp til opgaver 6, 7 og 8. Skal ikke bare have resultater, for vil selv regne det, men mangler hjælp! Opgaverne findes på følgende link:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/natur-2005-17-1.pdf

Hjælp! Bare en forklaring til en enkel opgave vil redde mit liv :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2006 af jacobberget (Slettet)

Opgave 7:
a) Brug regression, som du nok har hørt om.
Det kan gøres på din grafregner, hvis du har sådan en. Her går du ind i STAT > EDIT og indtaster de x og y værdier du får opgivet. Herefter vælger du STAT > CALC > ExpReg, og ser at r^2=0,99997...osv. Et tal meget tæt på 1, hvilket er det optimale.
Du skal dog også prøve med PwrReg og LinReg, for at sikre at disse r^2-værdier ikke er større.

b) Fremskridningsfaktoren på 70 minutter er 26,8/63,3. Ergo er a^70 = 26,8/63,3. Isolér herefter a (vi kalder resultatet for k).

En model for væksten kan derfor være fx.:
f(x) = 26,8*k^x

Mht. halveringstiden kender du formlen:

T½ = log½/loga = ln½/lna = ln½/-k
Og du kan bruge den du føler for.

c) Burde du selv kunne kigge på


----------
Er dog langt fra at dette er rigtigt :) Men et bud er det da.

Svar #2
23. januar 2006 af SexY_AngeL (Slettet)

Tusind tak ;) Nu mangler jeg kun opgave 8! :) Der fatter jeg til gengæld så bare hellere intet

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Man lærer ikke om regression på sproglig linje (måske hvis man tager mat B ...)

Hihi, det var det sæt jeg var til skriftlig eksamen i naturfag i :D

7a) Du kan vise at det er en eksponentielt aftagende funktion ved at du sætter punkterne ind i på enkeltlogaritmisk papir, og hvis det tilnærmelsesvis giver en ret linje, er det en eksponentiel funktion.

7b) Nu tager du så to punkter (x,y) fra linjen (ikke fra tabellen). Så skal du starte med at finde grundtallet a: a=(x2-x1)kvadratrod(y2/y1) (altså den x2ne minus x1ne rod af y2 divideret med y1). Så finder du b således: b=y/a^x. Halveringstiden finder du så således: T½=log0,5/logA.

Det er metoden at gøre det på på sproglig linje :)

8a) Fordi alpha-partikler stoppes af et stykke papir.

8b) Det er lidt svært at forklare her, men det kræver at du har en isotop-tavle. Isotoperne henfalder til andre isotoper eller stoffer afhængigt af om de udsender alpha-, beta- eller gammastråling. Men få din lærer til at forklare dig den.

8c) Henfaldskonstanten kan findes når man har halveringstiden (k = henfaldskonstanten, T½ = halveringstiden): k=ln2/T½

Antallet af henfald pr. tidsenhed (aktiviteten A) er en konstant gange antallet (N) af tilbageværende radioaktive kerner. Den findes ved formlen: A=k*N

For at du så kan få svaret på massen af Kr-85-atomer i kilden, skal du isolere N: A/k=k*N/k <=> N=A/k
Så er det jo bare at gange antallet af kerner N med atomets vægt, 84,9 u.

(Notabene: Alt dette kunne du finde ud af ved at kigge i din formelsamling :))

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2006 af jacobberget (Slettet)

Nå ok :) Synes også hele tiden vores lærer nævner to måder at gøre tingene på... "Den rigtige" og "den sproglige"... :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2006 af balerte (Slettet)

Rosa L. Park was quite know that, what she did and had decided, that it’s was the only way after which she could demonstrate, that she wouldn’t be treated like a expel after the race law degrading rules.
She was, with other words, activist after that times conditions. If you study the circumstances closely, you will discover that the bus boycott also began in the South stats, before Rosa L. Parks refuges to stand up, and that there here and there was commotion, before pastor Martin Luther King was known in Montgomery. But according to the history of cause, it was her independence, that outlet the first demonstration of a real kind, which is the economic draining of the bus company’s; that was the way Martin Luther King’s running field as citizenship advocate-
That running field there should be ended with the shot in Memphis thirteen years lather.

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2006 af balerte (Slettet)

ups ups ups.. sov lige.. indsatte helt forkert!

Skriv et svar til: Naturfagshjælp til en matematisk dum sproglig!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.